Gezamenlijk offensief in Irak tegen extremisten
Amerikaanse en Iraakse troepen en agenten zijn woensdag op verschillende plaatsen in Irak begonnen aan een offensief tegen extremisten. In en om Baquba en in Ramadi werden huiszoekingen gedaan en straten afgezet. Waarschijnlijk gaat het om een preventieve operatie voor het begin van de islamitische vastenmaand ramadan. Vorig jaar was tijdens de ramadan sprake van een sterke toename van het geweld in Irak.
Dinsdagavond vielen Iraakse soldaten gesteund door Amerikaanse collega’s al zeven moskeeën in Ramadi, een bolwerk van opstandelingen, binnen. Daar werden vier mensen opgepakt en explosieven in beslag genomen.
Op een snelweg bij Baquba werd woensdag een politiechef vanuit een passerende auto doodgeschoten. Het slachtoffer, Saad Hassan al-Bayati, was op weg naar zijn werk. Hij was verantwoordelijk voor het afhandelen van klachten van burgers.
Een bomaanslag op een Amerikaans legerkonvooi kostte dinsdagmorgen in het oosten van Bagdad het leven aan drie Amerikaanse soldaten, maakte het leger woensdag bekend. Elders kwam een vierde Amerikaanse soldaat om bij een aanslag. Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie staat het aantal omgekomen Amerikaanse militairen sinds het begin van de oorlog in maart 2003 daarmee op 1073.
De Iraakse premier Ayad Allawi heeft woensdag de inwoners van Fallujah opgeroepen op te houden de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi bescherming te bieden. Volgens Allawi zal het Iraakse leger de stad, die enkele maanden geleden na zware gevechten werd overgedragen aan lokale leiders, worden aangevallen als Al-Zarqawi niet op korte termijn wordt overgedragen. Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering en onthoofding van verscheidene personen en geldt als een van de leiders van het verzet tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. De VS hebben een prijs van 25 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.
De extremistische beweging van Al-Zarqawi heeft in Irak opnieuw twee gijzelaars onthoofd. Een radicale website publiceerde woensdag beelden van de onthoofdingen. Het gaat om Iraakse inlichtingenagenten.
De regering van Zuid-Afrika gaat berichten na dat twee Zuid-Afrikanen dinsdagavond bij Bagdad zijn vermoord. De 37-jarige Johan Botha en de 43-jarige Louis Campher werkten voor een beveiligingsbedrijf. Volgens de website van News24 werden zij op een weg bij Bagdad in hun auto doodgeschoten.
Twee Libanezen die bijna een maand geleden in Irak werden ontvoerd, zijn woensdag vrijgelaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de twee, die voor een reisbureau werken, ongedeerd. Of er losgeld is betaald is onduidelijk.
De twee Franse journalisten die in augustus in Irak werden ontvoerd, zijn nog steeds in leven. Dat heeft de Franse premier Jean-Pierre Raffarin woensdag gezegd.
Irak heeft de donorlanden gevraagd om meer geld voor de wederopbouw van het land. De betalingen blijven tot nu toe grotendeels uit in verband met het aanhoudende geweld. De oproep werd woensdag gedaan op een donorconferentie in Tokio. Op een eerdere conferentie vorig jaar in Madrid stelden de donoren Irak 14 miljard dollar in het vooruitzicht, maar daarvan is nog maar 1 miljard overgemaakt.