Binnenland

Leerdams college wil aantal koopzondagen niet verhogen

Als het aan het college van Leerdam ligt, wordt het aantal koopzondagen van acht de komende jaren niet naar boven bijgesteld. Dat liet portefeuillehouder Wim van der Leij (PvdA) donderdagavond weten op vragen van VVD-voorman André van der Leest.

Van onze correspondent
16 December 2016 06:36Gewijzigd op 17 November 2020 00:00
Glasmuseum Leerdam. beeld ANP, Robert Vos
Glasmuseum Leerdam. beeld ANP, Robert Vos

De liberale fractieleider wees op het succes van de koopzondag in september, de teleurstelling dat de koopzondag in december niet doorging en de recente open brief van bouwmarkt Karwei en sportzaak Sportsworld die vaststelden dat de huidige regelgeving rond de koopzondagen niet meer van deze tijd is. Volgens deze bedrijven vloeit de broodnodige omzet weg naar concurrenten elders die wél op zondag open mogen. Van der Leest wilde van het college weten of men bereid is om het aantal koopzondagen te verhogen van acht naar twaalf.

Wethouder Van der Leij stelde vast dat de Leerdamse binnenstadondernemers tot vorig jaar nooit gebruik wilden maken van de beschikbare koopzondagen. „Dit jaar is er één koopzondag gehouden, volgend jaar wil men vier koopzondagen in combinatie met een evenement. Laten we eerst die ontwikkelingen maar eens afwachten.”

„En als de ondernemers het nu echt heel belangrijk vinden”, wilde Van der Leest vinden. Maar ook dan is de wethouder niet van plan het beleid te veranderen. Van der Leij: „Ik weet dat er in de raad heel verschillend over gedacht wordt. In het coalitieakkoord is afgesproken dat we vasthouden aan het aantal van maximaal acht koopzondagen. Daar wil ik me tot de vorming van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden in 2019 graag aan houden.”

Van der Leest wil juist met het oog op die herindeling tijdig over de koopzondagen praten om zo geleidelijk toe te groeien naar de situatie in Vianen waar twaalf koopzondagen zijn. Dat was tegen het zere been van SGP-fractieleider Matteo de Visser. „Ik verbaas me dat de VVD het raadsprogramma ter discussie stelt. Er zijn hierover duidelijke afspraken gemaakt”, aldus De Visser die de VVD vroeg dit onderwerp voortaan niet meer aan de orde te stellen. „Dat zorgt alleen maar voor onrust.” Bovendien benadrukte De Visser dat er in Zederik –de andere fusiepartner– helemaal geen behoefte aan een koopzondag bestaat.

Maar daar was Van der Leest niet van onder de indruk: „De afspraken zijn niet meer van deze tijd. De SGP kijkt liever naar het verleden dan naar de toekomst. Het is goed om vroegtijdig over deze kwestie te spreken.”

Desondanks bleek het college niet bereid aan de bestaande afspraken te sleutelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer