Pakketbezorgers willen dat politiek misstanden aanpakt
Pakketbezorgers roepen de Tweede Kamer op om de wanpraktijken in hun branche aan te pakken. Volgens de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) is ingrijpen nu harder nodig dan ooit vanwege de topdrukte in verband met de corona-uitbraak. De organisatie dringt aan op het instellen van een bodemtarief en beter toezicht.
Met de periode van Sinterklaas, kerst en nieuwjaar voor de deur verwachten de bij de vereniging aangesloten bezorgondernemers nog eens een verdubbeling van het aantal te bezorgen pakketten. Die topdrukte, gecombineerd met de volgens hen al jarenlang tekortschietende tarieven, zou de problemen in de pakketbezorging versterken. Steeds meer onderaannemers staan op omvallen en de werkdruk stijgt in de ogen van de BVPD tot een onaanvaardbaar niveau.
„Er is sprake van misbruik van monopolieposities, pakketbezorgers kampen met een veel te hoge werkdruk, de kwaliteit van de bezorging gaat met rasse schreden achteruit”, somt BVPD-voorzitter Ruud Wassenaar op. Hij verwijst ook naar recent onderzoek van de Inspectie SZW waarin misstanden in de pakketpostbranche worden aangestipt.
Wassenaar geeft in een brandbrief aan de Tweede Kamer verder aan dat PostNL juist met een tariefverlaging is gekomen richting onderaannemers vanwege de topdrukte. Dit terwijl het bedrijf zelf de tarieven voor consumenten verhoogt omdat er meer inzet van materieel en medewerkers noodzakelijk is. Eerder dit jaar kondigde de BVPD al aan PostNL voor de rechter te slepen wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het coronavirus. Wassenaar zegt dat die zaak naar verwachting begin volgend jaar dient.
PostNL herkent zich niet in het geschetste beeld. Volgens een woordvoerster heeft het bedrijf ook nog geen dagvaarding van de BVPD ontvangen. Ze benadrukt verder dat de BVPD een groep bezorgondernemers vertegenwoordigt, waar weer bezorgers die onder een cao vallen bij in loondienst zijn. Het klopt dat een bepaald tarief nu wat omlaag gaat, maar volgens PostNL gaat de omzet van de betreffende bedrijven over de gehele linie juist omhoog. „En dat is al jaren zo”, aldus de zegsvrouw. „Wij staan ervoor dat iedereen hier een eerlijke boterham aan moet kunnen verdienen.”