Joegoslavië–Tribunaal onder „onderdraaglijke financiële druk
DEN HAAG/LUXEMBURG (ANP) – Het Joegoslavië–Tribunaal staat onder „ondraaglijke financiële druk". Door een door het VN–hoofdkwartier opgelegde personeelsstop kunnen de talrijke vertrekkende personeelsleden niet worden vervangen. Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte heeft al bijna 50 procent van haar topjuristen en meer dan 40 procent van haar leidinggevende onderzoekers verloren. Dat heeft de Zwitserse maandag in Luxemburg gezegd tegen de EU–ministers van Buitenlandse Zaken. De tekst is woensdag in Den Haag, bij de zetel van het tribunaal, ter beschikking gesteld.
Volgens Del Ponte is er sterke politieke druk op het tribunaal „om zijn taak zo snel mogelijk af te ronden". Het zou een „makkelijke oplossing" voor haar zijn als zij nieuwe onderzoeken zou stoppen, niet meer om de uitlevering van verdachten zou vechten en zij zich zou concentreren op de berechting van mensen die al in Scheveningen in voorarrest zitten.
,Dit is wat velen willen, zowel binnen als buiten het voormalige Joegoslavië", aldus de Zwitserse tegen de EU–ministers. „Maar dit zou de toekomst van de regio voor decennia overschaduwen, en het zou een zeer slecht teken zijn voor de toekomst van internationale rechtspleging."
Het Joegoslavië–Tribunaal heeft een begroting van bijna 272 miljoen dollar voor de jaren 2004 en 2005 samen. Naast de reguliere VN–begroting zijn er giften van staten. Volgens de website van het tribunaal werkten er in januari 1238 mensen uit 84 landen. De woordvoerder van de griffie zei desgevraagd dat dat inmiddels is geslonken tot 1109 personeelsleden. De personeelsstop is sinds 2 mei van kracht.
Tal van tribunaalmedewerkers zijn gaan werken bij het Internationaal Strafhof (ICC) dat eveneens in Den Haag is gevestigd. In tegenstelling tot de tijdelijke VN–tribunalen die moeten sluiten, is het ICC bedoeld als permanente instelling. Ook is er dezelfde expertise vereist, te weten internationaal strafrecht.