Buitenland

Russische militairen onderweg naar Nagorno-Karabach

Rusland heeft troepen naar de betwiste regio Nagorno-Karabach gestuurd, die daar gaan toezien op de naleving van een nieuw bestand. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat de eerste militairen al zijn vertrokken in Il-76-transportvliegtuigen.

ANP/DPA/AFP
10 November 2020 08:30Gewijzigd op 16 November 2020 20:55

Rusland, dat nauwe banden heeft met Armenië, zegt dat zo’n 1960 manschappen en 90 gepantserde voertuigen worden ingezet in de regio. Daar wordt al weken zwaar gevochten. De strijdende partijen hebben bevestigd dat ze een deal hebben goedgekeurd die een einde moet maken aan de vijandigheden.

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om de enclave Nagorno-Karabach laaiden eind september op. Het gebied wordt bestuurd door Armeense separatisten, maar maakt volgens de internationale gemeenschap deel uit van Azerbeidzjan. Er vielen de afgelopen weken zeker 1300 doden, en mogelijk veel meer.

Azerbeidzjan boekte tijdens het conflict diverse militaire successen. Zo maakte president Ilham Aliyev afgelopen weekend bekend dat zijn troepen de strategisch belangrijke plaats Şuşa hadden ingenomen. Azerbeidzjan gaf maandag toe per ongeluk een Russische helikopter te hebben neergehaald en bood daarvoor excuses aan.

De Russische president Vladimir Poetin noemde de nieuwe overeenkomst een „volledige wapenstilstand” die de weg moet vrijmaken voor een langetermijnoplossing. Hij zegt dat Russische manschappen worden ingezet bij de frontlinie en ook zullen garanderen dat er een corridor openblijft tussen Nagorno-Karabach en Armenië.

President Aliyev van Azerbeidzjan ziet de afspraken als een overwinning. Hij zegt dat ook Turkije, een bondgenoot van zijn land, betrokken zal worden bij de uitvoering van het bestand. Buurland Armenië zal volgens hem op termijn troepen terugtrekken uit een groot deel van Nagorno-Karabach.

De deal leidde in Armenië juist tot grote onrust. Woedende betogers bestormden in hoofdstad Jerevan een regeringsgebouw. Premier Nikol Pasjinian noemde het akkoord „zeer pijnlijk”, maar zei dat hij besloot om toch te tekenen na een „grondige analyse van de militaire situatie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer