Dode bij aanslag in Afghanistan
Bij een aanslag op de veiligheidschef van de Afghaanse provincie Khost, Sur Gul, is zondag één dode gevallen en zijn twee mensen gewond geraakt. Sur Gul zelf bleef ongedeerd.
Volgens de autoriteiten zijn de daders van de aanslag een Amerikaanse luchtmachtbasis ingevlucht. De gouverneur van de provincie heeft de uitlevering van de mannen gevraagd. De Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd op de schietpartij.
Het incident is het laatste in een serie gewelddadige confrontaties tussen gewapende groeperingen die samen tegen de Taliban vochten, maar nu ieder een eigen gebied proberen af te bakenen. Sur Gul zou beschoten zijn door een groepering die hij een dag eerder op de markt van Khost had proberen te ontwapenen.
Ondertussen heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, zondag gezegd dat Groot-Brittannië langer dan aanvankelijk voorzien was de leiding zal houden over de internationale vredesmacht in Afghanistan. Groot-Brittannië zou het mandaat over de ongeveer 4500 militairen aanvankelijk in maart overdragen aan een ander land, maar Turkije, de belangrijkste kandidaat om de Britten op te volgen, heeft de opdracht nog niet aanvaard.
De Duitse regering maakte bekend dat in april begonnen zal worden met de opleiding van een Afghaanse politiemacht, die uiteindelijk uit zo’n 30.000 agenten zal bestaan. Duitsland heeft op de Afghanistan-conferentie in Königsberg toegezegd een belangrijk deel van de opleiding van de politiemacht voor zijn rekening te nemen. Vijf Duitse agenten zijn daarvoor al eerder naar Afghanistan afgereisd, zeven andere vertrekken volgende week.
De terugkeer van de Afghaanse ex-koning Mohammad Zahir Shah naar zijn vaderland is zeker twee weken uitgesteld, omdat de Italiaanse regering de situatie in de hoofdstad Kabul niet veilig genoeg acht. Zahir Shah, die in Italië woont, had dinsdag voor het eerst sinds hij in 1973 werd afgezet, weer voet op Afghaanse bodem willen zetten.
Het bezoek van de 83-jarige Zahir Shah wordt al maandenlang voorbereid. De Afghaanse interim-premier Hamid Karzai ontkende zaterdag dat het niet veilig is in Kabul, maar zei het besluit van Italië te respecteren. De terugkeer van de ex-koning is al enkele keren eerder uitgesteld, onlangs nog omdat het huis waar hij zal verblijven nog opgeknapt moest worden.
Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat in overleg met bondgenoten en Zahir Shah tot uitstel is besloten. Volgens een medewerker van de ex-koning, Hamid Sidiq, heeft de Italiaanse regering de beslissing echter op eigen houtje genomen.
„De Italiaanse regering heeft de reis uitgesteld tot april, niet wij”, aldus Sidiq. „Dat is gebeurd op logistieke en technische gronden. Wij zijn het daarmee eens, we begrijpen het en we werken mee.” De Italiaanse regering is verantwoordelijk voor de veiligheid van de ex-koning tot hij in zijn huis in Kabul aankomt. Vanaf dat moment is de Afghaanse interim-regering verantwoordelijk.
Volgens ingewijden is Zahir Shah, als hij eenmaal is teruggekeerd, van plan in Afghanistan te blijven zolang zijn gezondheid dat toelaat. Tegen het persbureau Associated Press zei de ex-koning dit weekeinde dat hij in zijn vaderland „elke rol of taak” wil aanvaarden die het Afghaanse volk hem toebedeelt.
Het is niet duidelijk waarom Zahir Shah, die uitdrukkelijk de wens te kennen heeft gegeven om naar zijn vaderland terug te gaan, accepteert dat zijn terugkeer telkens wordt uitgesteld. Het is niet ondenkbaar dat familieaangelegenheden een rol spelen. Verschillende zoons, kleinzoons en andere verwanten van de ex-koning zien voor zichzelf een rol weggelegd in de toekomstige regering van Afghanistan. Het is de bedoeling dat Zahir Shah in juni een loya jirga -traditionele stammenraad- bijeenroept om een overgangsregering te benoemen die Afghanistan moet besturen tot er verkiezingen worden gehouden.
De Afghaanse paspoorten die zijn uitgegeven tijdens het Taliban-bewind, zijn sinds zondag niet meer geldig. Dit hebben de Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt. Alle Afghanen die nu naar het buitenland willen reizen, moeten een nieuw paspoort halen. Reisdocumenten die voor de Taliban-periode zijn uitgegeven, moeten ook worden ingewisseld.
De maatregel is bedoeld om misbruik van Afghaanse paspoorten door buitenlanders en leden van het terroristennetwerk al-Qaida uit te bannen. Het is niet duidelijk wat er moet gebeuren met documenten van mensen die in het buitenland verblijven.