Economie

Resultaat ASML onder druk ondanks winst

Hoewel ASML het derde kwartaal met winst heeft afgesloten, staan de resultaten onder druk. De nieuwe topman Eric Meurice sprak van „een verzwakking” van de chipmarkt.

ANP
13 October 2004 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

De Veldhovense chipmachinefabrikant boekte een nettowinst van 41 miljoen euro. Dat betekent een forse verbetering ten opzichte van het verlies van 31 miljoen in dezelfde periode van 2003, maar is minder dan de 65 miljoen winst uit het tweede kwartaal van dit jaar.

Het bedrijf bracht zijn resultaten vandaag naar buiten. Daaruit bleek dat de omzetcijfers eveneens onder druk staan. In het derde kwartaal verkocht ASML 71 chipmachines en boekte 610 miljoen euro omzet tegen 370 miljoen in dezelfde periode van 2003. In het tweede kwartaal van dit jaar haalde de producent nog 616 miljoen euro aan omzet binnen.

ASML houdt er rekening mee dat sommige klanten orders uitstellen of annuleren. Toch blijft de onderneming „overtuigd van zijn vermogen om in het laatste kwartaal van 2004 een solide financieel resultaat neer te zetten ondanks de verzwakking van de gehele halfgeleidermarkt”, stelde Meurice, die sinds 1 oktober aan het roer staat.

De chipsector heeft last van afnemende economische groei in onder meer Azië en de Verenigde Staten. Kopers van chips spreken liever hun voorraden aan dan dat ze nieuwe bestellen. Dit gedrag treft chipproducenten, die op hun beurt weer voorzichtig zijn met het aanschaffen van nieuwe machines. Vorige maand stelde ASML zijn verwachtingen al naar beneden bij. De woensdag gepresenteerde omzetcijfers vormden dan ook geen verrassing voor analisten. Sommigen hadden echter gehoopt op iets meer winst.

Het nettoresultaat is lager uitgekomen doordat ASML 49 miljoen euro overmaakt aan zijn Japanse concurrent Nikon. Dat bedrag is onderdeel van de eerder aangekondigde overeenkomst tussen beide concerns om de jarenlang durende strijd over patenten te beëindigen.

De gemiddelde verkoopprijs van de chipmachines, inclusief zestien opgeknapte exemplaren, kwam in het derde kwartaal uit op 7,5 miljoen euro. Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwacht ASML dat kopers vaker geavanceerde lithografiesystemen kopen dan in de drie maanden ervoor. Dat moet resulteren in een stijging van 20 tot 24 procent in de gemiddelde verkoopprijs voor nieuwe machines. Deze kwam in het derde kwartaal uit op 8,7 miljoen euro.

Eind september had ASML 183 lithografiesystemen in het orderboek staan met een totale waarde van ruim 2 miljard euro. Een jaar eerder waren dat nog 91 machines, die een totale waarde van 859 miljoen euro vertegenwoordigden. Het bedrijf verwacht 80 procent van de apparaten in de komende zes maanden te verschepen tegen een gemiddelde verkoopprijs van 10,3 miljoen euro. De rest volgt in de zes maanden daarna.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer