Nieuwe bestuurlijke affaire dreigt in Gelderland
De provincie Gelderland dreigt opnieuw verwikkeld te raken in een bestuurlijke affaire rond oud-bestuurders van die provincie. Dat blijkt uit een dinsdag uitgelekt rapport van de Nijmeegse hoogleraar mr. S. Kortmann over aansprakelijkheid voor een miljoenenverlies bij een in 1998 gehouden bedrijvenbeurs in Apeldoorn.
Volgens Kortmann kunnen in totaal negen bestuurders uit Gelderland, Overijssel en Flevoland persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor het verlies van 1,2 miljoen euro. Dat bedrag kan nog oplopen als de Europese Commissie een deel van de toen verstrekte subsidie terugvordert.
Eerder accountantsonderzoek concludeerde al dat de bestuurders „nalatig, slordig, gemakzuchtig en onoplettend” zijn geweest, maar dat zij waarschijnlijk niet te kwader trouw handelden. Onder de bestuurders hoort ook PvdA-Eerste-Kamerlid Doesburg.
De bedrijvenbeurs Europartenariat was een succes, maar achteraf bleek dat de boekhouding niet deugde. Dat werd duidelijk toen in 2001 de miljoenenfraude rond het Gelderse evenementenbeleid aan het licht kwam. De provincie Gelderland besteedde dat beleid uit aan ondernemer E. Landman, die ondertussen veroordeeld is voor zijn aandeel in de fraude.
Landman was ook de organisator van de beurs. Hij heeft met geld geschoven naar allerlei BV’s, die hij voor evenementen oprichtte. Het bestuur van de beurs heeft hem zijn gang laten gaan en niet opgelet, aldus diverse accountants en prof. Kortmann.
Gedeputeerde Staten van Gelderland, Flevoland en Overijssel en de gemeente Apeldoorn stelden in 2002 voor hun verlies te nemen en het boek te sluiten. Zij wilden gezichtsverlies voor de overheid voorkomen. Provinciale Staten van Gelderland gingen daar evenwel niet mee akkoord en eisten een onafhankelijk civiel- en strafrechtelijk onderzoek. De stichting Europartenariat is ondertussen onafhankelijk geworden. Er zitten geen politici meer in het bestuur.
Een aantal Gelderse fractievoorzitters denkt dat de provincie al akkoord is gegaan met het vergoeden van eventuele advocatenkosten voor de oud-bestuurders Doesburg en H. Boxem. Dat is evenwel volgens verantwoordelijk gedeputeerde N. Wijsman een vergissing.
„We hebben in stilte besloten tot vergoeding van de redelijke kosten van een vrijwaringsprocedure, die ervoor moet zorgen dat de ex-bestuurders niet persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het faillissement van het bedrijf van Landman. Mocht er op grond van dit rapport een zaak tegen de oud-collega’s worden aangespannen, dan kunnen ze opnieuw om ondersteuning vragen. En dan zullen GS daarover een besluit nemen”, aldus de gedeputeerde.
De negen genoemde bestuurders blijken nog niet allemaal over het rapport van hoogleraar Kortmann te beschikken. De stichting Europartenariat is van plan de stukken morgen officieel te versturen. De bestuurders mogen dan een reactie geven en pas daarna geven de betrokken provinciebesturen hun mening. De Staten beslissen vervolgens wat er moet gebeuren. Wanneer dat besluit valt, was dinsdag nog onduidelijk.
Burgemeester J. Oosterhof van Kampen hoort eveneens bij de negen bestuurders die in opspraak dreigen te komen. Hij liet dinsdagmiddag weten het rapport van de Nijmeegse hoogleraar niet te kennen. Oosterhof was destijds gedeputeerde van Overijssel en betrokken bij de opzet van de beurs. „Ik ken het rapport niet. Daarom lig ik er ook niet wakker van. Als ik persoonlijk aansprakelijk word gesteld, zal dat worden verhaald bij de provincie.”