Binnenland

OM eist bijna 27 jaar in hoger beroep tegen aanslagpleger CS

In het hoger beroep van Jawed S., die in 2018 twee Amerikaanse toeristen neerstak op Amsterdam Centraal Station, heeft het Openbaar Ministerie 26 jaar en 8 maanden celstraf geëist. Die eis komt overeen met de straf die de rechtbank in Amsterdam hem eerder heeft opgelegd.

ANP
2 November 2020 13:19Gewijzigd op 16 November 2020 20:50

“Waarom wij”, is volgens de aanklager nog altijd de grote vraag die de slachtoffers kwelt. Hij vindt de spijtbetuiging waarmee S. kwam op de eerste zittingsdag van het hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam niet oprecht. Het OM eiste bij de rechtbank vorig jaar 25 jaar cel.

S. ging in beroep omdat hij de straf te hoog vond. Hij bood voor het eerst zijn excuses aan, wat opvallend was omdat hij eerder herhaaldelijk verklaarde dat hij het zo weer zou doen. Volgens het OM is op de vragen van het hof over het waarom van zijn spijt geen overtuigend antwoord gekomen en zou hij met zijn excuses alleen een lagere straf willen krijgen.

Zijn advocaat zei dat S. anders over zijn daad is gaan denken nadat hij de verhalen van de slachtoffers hoorde tijdens de zitting van de rechtbank. “Dat zette hem aan het denken.” Ze verzocht het hof dit mee te nemen bij het bepalen van de straf, evenals het feit dat hij “een jonge jongen” was van 19 toen hij toesloeg. De raadsvrouw noemde de strafeis te hoog en vroeg de raadsheren haar cliënt iets van perspectief te bieden voor de toekomst.

De nu 21-jarige S. kwam vanuit Duitsland naar Amsterdam en viel de twee willekeurig gekozen slachtoffers - beiden 38 jaar - aan uit woede over de cartoonwedstrijd van de profeet Mohammed die PVV-leider Geert Wilders had uitgeroepen. Kort na de aanval schoot een politieman S. neer. Het hele incident speelde zich af in 9 seconden.

Volgens het OM is door het “buitengewoon snelle handelen” van de politie erger voorkomen.

De advocaat-generaal wil met de strafeis ook een signaal afgeven om te voorkomen dat anderen zijn voorbeeld volgen. Hij refereerde naar de aanslag in Nice vorige week en de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty. “De vrijheid van meningsuiting is een onvoorstelbaar groot goed, dat wij kosten wat het kost moet beschermen.”

Tijdens de tweede dag van het hoger beroep werden opnieuw de beelden getoond waarop te zien is hoe S. de Amerikaanse toeristen met een groot mes vanuit het niets met kracht neerstak. De slachtoffers zijn voor het leven getekend, zeiden ze in een videoverklaring. Een van hen zal nooit meer kunnen lopen. Ook heeft het incident nog altijd een grote impact op de agent die S. neerschoot. De rechtbank legde eerder een schadevergoeding op van 3 miljoen euro.

Het gerechtshof doet op 16 november uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer