Parlementair onderzoek van Eerste Kamer naar discriminatie
De Eerste Kamer gaat een parlementair onderzoek beginnen naar discriminatie. Een ruime meerderheid van de partijen in de senaat zette dinsdag een handtekening onder de motie van die strekking van VVD en GroenLinks.
„Discriminatie is weer actueler dan ooit”, zei VVD-fractievoorzitter Annemarie Jorritsma. VVD en GroenLinks hebben al voor de zomer over het onderwerp gesproken. Het onderzoek moet zich er op richten hoe „discriminatie meer fundamenteel” kan worden bestreden. Daarbij moet vooral gekeken worden naar de wetgevingskant want discriminatie is bij wet verboden, maar komt in de praktijk veel voor.
Een werkgroep moet gaan bepalen wat precies moet worden onderzocht. Het wordt „een verkenning waarbij eensgezindheid moet groeien over de begripsbepaling, de afbakening en de context”, zei Paul Rosenmöller (GroenLinks). „Er is immers niet alleen sprake van zwart-wit-discriminatie, maar ook van discriminatie van mensen met een beperking, leeftijdsdiscriminatie en ga zo verder.”
Sinds de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd eerder dit jaar staat het onderwerp weer hoog op de politieke agenda. Floyd kwam om het leven toen hij werd gearresteerd door een witte agent. Daarna braken in de VS maar ook elders in de wereld protesten uit tegen racisme en discriminatie.