Kerken willen normen op agenda ‘Lissabon’
Op de zogeheten ”agenda van Lissabon”, die Europa in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld moet maken, horen ook waarden en normen thuis. Voor een gezonde economie zijn ook sociale banden, betrokkenheid van de burgers bij de samen-leving en een bloeiend gezins-leven van belang.
Die boodschap gaven vertegenwoordigers van de Europese kerken maandag aan vice-premier Zalm. Ze hadden een gesprek met hem in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. De kerken zien in de Nederlandse nadruk op waarden en normen een goede basis voor „vruchtbare samenwerking”, zei bisschop Van Luyn van Rotterdam, vice-voorzitter van de Commissie van Bisschoppenconferenties in de EU (Comece).
De kerken toonden zich tevreden met het feit dat Nederland waarden en normen tot een belangrijk thema van zijn voorzitterschap heeft gemaakt. „Dat is ook ónze agenda”, zei adjunct-secretaris-generaal Rüdiger Noll van de Conferentie van Europese Kerken, die oosters-orthodoxe, protestantse en anglicaanse kerken bundelt. De kerken hebben er volgens hem altijd al op gehamerd dat Europa niet alleen een economische macht maar ook een waardegemeenschap moet zijn.
Secretaris-generaal Noël Treanor van Comece zei wel te hopen dat de initiatieven van de Nederlandse regering op het gebied van waarden en normen tot de Europese burgers doordringen. Hij heeft Zalm laten weten dat de kerken graag betrokken worden bij de conferentie over Europese waarden op 4 en 5 december in Den Haag. Daar worden de uitkomsten besproken van eerdere bijeenkomsten over het thema tijdens het Nederlandse voorzitterschap.
De kerken spraken met Zalm verder over onder meer het mogelijke EU-lidmaatschap van Turkije, migratie, terrorisme, veiligheid en interreligieuze dialoog. Over Turkije bracht Noll de zorgen van de kerken over onder meer godsdienstvrijheid en de bescherming van minderheden in het land te berde. De kerken steunen de Europese Commissie in de hantering van louter politieke criteria. „We zijn het erover eens dat religie niet per se een criterium hoeft te zijn om Turkije uit te sluiten.”