ABN AMRO dicht bij termijnhandel China
ABN AMRO staat op het punt een overeenkomst te sluiten met China Galaxy Securities, de grootste effectenmakelaar van China. Het contract kan leiden tot een gezamenlijke onderneming op de termijnmarkt voor grondstoffen.
Dat heeft een woordvoerder van ABN AMRO maandag laten weten. De onderhandelingen zijn nog gaande. De bank zegt binnenkort met nadere bijzonderheden over de overeenkomst te komen, maar wilde daar niet op vooruitlopen.
Als beide partijen akkoord gaan en ook de autoriteiten het groene licht geven, verzorgt ABN AMRO trainingen voor werknemers van China Galaxy. Ook zal de bank advies verstrekken over het opzetten van een handel in termijncontracten.
De overeenkomst plaveit naar verwachting tevens de weg voor de twee partijen naar een gezamenlijke onderneming in de termijnhandel volgend jaar. Als die joint venture van de grond komt, is ABN AMRO de eerste buitenlandse onderneming die de snel expanderende termijnmarkt van China betreedt.
Momenteel worden op de drie termijnbeurzen in China alleen grondstoffen verhandeld. De autoriteiten overwegen al enige tijd ook een termijnhandel in aandelen te introduceren, aldus het Britse zakendagblad Financial Times. Dat zou een veel grotere markt creëren voor de binnenlandse effectenhandelaren in de volksrepubliek.
De economie van China groeit al enige jaren onstuimig. Vorig jaar nam het bruto binnenlands product (bbp), de belangrijkste graadmeter van een economie, toe met ruim 9 procent, evenveel als in de eerste helft van dit jaar. Peking rekent voor heel 2004 op een groei van 9,4 procent, werd maandag bekend.
Dit betekent dat de pogingen van de Chinese overheid om de onstuimige economische groei af te remmen, dit jaar niet het gewenste effect zullen hebben. Ook het volgende jaar zal de groei van de economie op eenzelfde hoog niveau liggen, verwachten analisten van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen.
Om de forse economische groei te beteugelen, heeft de regering in het voorjaar de kredietverstrekking aan de belangrijkste sectoren, zoals de bouw en de staalindustrie, beperkt. De regering had voor het lopende jaar nog altijd een verwachte groei van 7 procent in haar boeken staan.