Economie

Economie groeit niet door euro

De komst van de euro heeft een positief plaatje opgeleverd, maar het doel economische groei te creëren is nog niet bereikt.

ANP
12 October 2004 07:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:44

Dat heeft minister Zalm van Financiën maandag in Amsterdam gezegd op een conferentie over de resultaten van vijf jaar euro. „De stimulans voor structurele hervormingen moet versterkt worden.”

Om groei te creëren moet de arbeidsmobiliteit binnen de eurolanden worden verbeterd. Zalm verwacht dat de stroom mensen die over de grens gaat werken, beperkt zal blijven.

Een andere „uitdaging” is volgens de minister het verminderen van de administratieve rompslomp door het opheffen van inefficiënte wetgeving. „Met minder rompslomp kunnen de prijzen omlaag, ontstaat er meer innovatie en verbeteren de bedrijfsomstandigheden. Daarmee wordt Europa gezonder, concurrerender en rijker”, aldus Zalm.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het wat prijsstabiliteit betreft in de eurolanden „fantastisch gedaan.” „Daardoor hebben we nu een stabiele inflatie, een sterke euro en historisch lage rentetarieven; dit zorgt voor gezonde fundamenten voor de economie”, zo zei Zalm maandag.

De introductie van de euro heeft volgens hem nauwelijks tot inflatie geleid, behalve een tijdelijke „supermarktinflatie” kort na de invoering.

Ook oud-ECB-voorzitter W. Duisenberg was zeer te spreken over de prestaties van de Europese munteenheid. „Vanaf de introductie is de euro een succes geweest”, hoewel de eurolanden in de beginperiode te maken kregen met een serie eenmalige prijsopdrijvers. Zo stegen tegen het einde van 2000 de olieprijzen tot niveaus die sinds het begin van de jaren negentig niet meer gezien waren. Daarna verzwakte de wisselkoers van de euro aanzienlijk, waardoor de importprijzen fors omhooggingen. „Deze effecten lagen buiten de macht van de ECB”, aldus Duisenberg. De meeste onzekerheden en twijfelzucht rond de euro zijn geleidelijk aan verdreven.

„De euro heeft snel het vertrouwen gewonnen van mensen in Europa, hoewel we ons er bewust van moeten blijven dat het maken van monetair beleid in een brede en nieuwe monetaire unie een uitdagende taak blijft”, zo zei Duisenberg.

De Europese Commissie wil doorgaan met haar plan om het stabiliteitspact voor de euro ter versoepelen, liet directeur-generaal Regling van de financieel-economische afdeling van de Commissie weten op de conferentie. Landen met een hoog begrotingstekort moeten meer armslag krijgen. „De definitie van uitzonderlijke omstandigheden kan worden aangepast om meer rekening te houden met langdurige trage groei”, aldus Regling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer