AEX over breed front omlaag
De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen lieten flinke verliezen zien. De hoop op een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie nam af nadat de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin had laten weten vrij somber te zijn over de kans dat er nog een deal wordt bereikt voor de presidentsverkiezingen. Daarnaast ging de aandacht uit naar de strengere coronamaatregelen in veel Europese landen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,6 procent lager op 562,79 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 843,37 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 2,2 procent.
Unibail-Rodamco-Westfield voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een winst van 1,5 procent. Een groep aandeelhouders onder aanvoering van voormalig Unibail-baas Léon Bressler heeft de aanval ingezet op het winkelvastgoedfonds. De groep roept medeaandeelhouders op tegen de plannen voor een aandelenuitgifte te stemmen. URW wil voor 3,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven om de schuldenlast terug te dringen. Grootste daler was olie- en gasconcern Shell met een verlies van 3,5 procent.
ABN AMRO daalde 2,2 procent. Het Openbaar Ministerie heeft het witwasonderzoek tegen het concern bijna afgerond. Hierdoor kunnen volgens De Telegraaf de onderhandelingen over een schikking met de bank beginnen. Analisten vermoeden dat de schikking voor ABN AMRO op zo’n 400 miljoen zal uitkomen.
Op de lokale markt won CM.com 2,4 procent. Het technologiebedrijf heeft weinig last van de coronacrisis en zag de kwartaalomzet fors stijgen. Chiptoeleverancier RoodMicrotec, die ook met cijfers kwam, werd 15,5 procent meer waard.
Ryanair zakte ruim 3 procent in Dublin. De Ierse budgetmaatschappij schroeft de capaciteit in de wintermaanden met 30 procent terug vanwege de nieuwe coronarestricties. Concurrent easyJet daalde 5 procent in Londen en in Amsterdam verloor Air France-KLM 3,2 procent.
Roche verloor 2,9 procent in Zürich. De Zwitserse farmaceut profiteerde afgelopen kwartaal van de verkoop van nieuwe medicijnen en coronatests. Wel kampte het bedrijf met meer concurrentie van goedkope kopieën van oudere medicijnen en het effect van patiënten die zorg meden door de coronapandemie.
De euro was 1,1734 dollar waard, tegen 1,1757 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 40,86 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 43,12 dollar per vat.