Watertekort wereldwijd steeds groter
Meer dan de helft van de wereldbevolking zal te maken krijgen met een drinkwatertekort als de consumptie daarvan in hetzelfde tempo doorgaat als nu. Dat stellen de Verenigde Naties in een vrijdag, op ”Wereldwaterdag”, gepubliceerd rapport.
Rond het jaar 2025 wonen 5 miljard mensen in gebieden waar niet kan worden voldaan aan de vraag naar vers water en wordt tweederde van de wereldbevolking in meer of mindere mate met watertekorten geconfronteerd, aldus het internationaal atoomagentschap (IAEA) in een rapport over de watervoorziening.
Het IAEA zet zich al geruime tijd in om het probleem onder de aandacht van de internationale gemeenschap te brengen. „Er is een beperkte hoeveelheid zoet water op aarde, we kunnen niet blijven doen alsof die nooit opraakt”, aldus IAEA-directeur Mohamed ElBaradei.
Minder dan 3 procent van de hoeveelheid water op aarde is geschikt voor menselijke consumptie. Door de stijgende waterconsumptie en toenemende vervuiling dreigt er een groot watertekort, ook in gebieden waar de watervoorziening op dit moment geen probleem is.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan waarschuwt dat conflicten over water kunnen uitlopen op oorlogen als er niet in internationaal verband wordt samengewerkt aan een oplossing. Om het probleem aan te pakken moet de consumptie worden beperkt en moeten er methodes worden gevonden om de waterzuiveringscapaciteit over de hele wereld te vergroten.
Volgens de organisaties WaterAid en Tearfund overlijden er ieder jaar 5 miljoen mensen aan ziektes die worden veroorzaakt door vervuild en besmet water. Dagelijks komen er ongeveer 6000 kinderen om het leven door het ontbreken van schoon water en sanitaire voorzieningen.
WaterAid en Tearfund stellen in een rapport dat van alle ziekenhuispatiënten de helft een door water overgebrachte ziekte onder de leden heeft. De VN voegen eraan toe dat dit aantal tien keer zo hoog is als sterfgevallen door oorlogen.
WaterAid en Tearfund leggen een verband tussen het gebrek aan schoon water en de aanhoudende trek naar de steden in de armste landen van de wereld. De twee organisaties noemen Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, als voorbeeld. De stad telde begin jaren zeventig ongeveer 250.000 inwoners. Op dit moment wonen er ruim 10 miljoen mensen in de stad. Een ambtenaar van Dhaka omschrijft de stad in de notitie van de twee hulpverlenersorganisaties als een „beerput”, omdat het merendeel van de bewoners het zonder sanitaire voorzieningen moet stellen.
De meest voorkomende ziektes als gevolg van de schaarste aan schoon water en het gebrek aan goede sanitaire voorzieningen zijn cholera, dysenterie, tyfus en oogvliesontstekingen. Veel kinderen die blijven leven, lijden aan groeistoornissen of bloedarmoede, omdat ze parasieten met zich meedragen.
WaterAid en Tearfund stellen dat de trek naar de steden in veel landen voortduurt en dat de problemen daardoor steeds groter worden. De organisaties roepen de internationale gemeenschap daarom op meer geld beschikbaar te stellen voor betere sanitaire voorzieningen in de grote steden van ontwikkelingslanden.