Buitenland

Europese sancties voor Rusland voor vergiftiging Navalni

De Europese Unie straft Rusland voor de vergiftiging van oppositieleider Aleksej Navalni. De Russische regering ontkent dat het daar iets mee van doen heeft, maar de EU is niet tevreden over de uitleg van Moskou en het onderzoek naar de zaak. „Zij die betrokken waren bij deze moordaanslag” kunnen sancties verwachten, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

ANP
12 October 2020 16:18Gewijzigd op 16 November 2020 20:38
De Russische oppositieleider Aleksej Navalni. beeld AFP / Instagramaccount @navalny
De Russische oppositieleider Aleksej Navalni. beeld AFP / Instagramaccount @navalny

De strafmaatregelen waren bepleit door onder andere Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ze zien „geen andere verklaring” voor de moordaanslag op Navalni „dan Russische betrokkenheid en verantwoordelijkheid”, zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken eerder. Ze eisen dat Rusland de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) de ruimte geeft voor onderzoek.

Navalni werd in augustus erg ziek tijdens een vlucht in Rusland. Hij mocht uiteindelijk naar Duitsland om daar behandeld te worden. Daar stelden onder anderen OPCW-experts vast dat de politicus is vergiftigd met het verboden novitsjok-zenuwgif. Het staat daarmee vast dat het verdrag tegen chemische wapens is geschonden en „dat kan niet zonder gevolgen blijven”, zei Bloks Duitse collega Heiko Maas maandag.

De sancties, die de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag overeenkwamen, moeten nog worden uitgewerkt. Ingewijden spraken eerder de verwachting uit dat de maatregelen functionarissen van de Russische militaire inlichtingendienst GROe zullen treffen. Zij zouden dan niet meer naar de EU kunnen reizen en niet meer bij Europese tegoeden kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer