Koninklijk Huis

Inburgering

De inburgering van prinses Máxima verloopt voorspoedig. Deze maand heeft de prinses zitting gekregen in de Raad van State. Zitting hebben in wordt vaak verward met lid zijn van. Prinses Máxima heeft dan wel zitting in dit prestigieuze orgaan, maar ze is geen lid en heeft geen stemrecht.

8 October 2004 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:44
Prinses Máxima heeft deze maand zitting gekregen in de Raad van State. Foto RD, Henk Visscher
Prinses Máxima heeft deze maand zitting gekregen in de Raad van State. Foto RD, Henk Visscher

De Raad van State is een zogeheten Hoog College van Staat. Hij adviseert regering en parlement over wetgeving en spreekt in hoogste instantie recht in geschillen tussen burgers en overheid. De raad telt maximaal 28 gewone staatsraden. Verder kunnen 50 staatsraden in buitengewone dienst worden benoemd. Verder is de raad opgedeeld in vijf afdelingen, die elk de voorstellen van twee of drie ministeries behandelen. Deze vijf afdelingen vormen samen de zogeheten Volle Raad. Deze Volle Raad vergadert elke woensdagmiddag. Koningin Beatrix is voorzitter van de Raad van State. De dagelijkse leiding berust bij de vice-president, mr. H. D. Tjeenk Willlink.

Het is gebruikelijk dat de troonopvolger van rechtswege vanaf zijn achttiende jaar zitting krijgt in de Raad van State. Ook bij prins Willem-Alexander was dat het geval. Zijn moeder had sinds haar verjaardag in 1956 zitting in de Raad van State.

Het is gebruikelijk dat de echtgenoot of echtgenote van de troonopvolger ook zitting krijgt in de raad. In het verleden is ook aan prins Hendrik, prins Bernhard en prins Claus zitting verleend. Prins Claus was er sneller bij dan prinses Máxima. Hij trad een jaar na zijn huwelijk met prinses Beatrix toe tot de raad. Prins Hendrik en prins Claus hadden tot aan hun dood in 1934 en 2002 zitting in de raad. Prins Bernhard trok zich terug toen koningin Juliana in 1980 afstand deed van de troon.

Prinses Máxima wordt op 20 oktober tijdens een bijzondere vergadering onder voorzitterschap van de Koningin en in aanwezigheid van prins Willem-Alexander welkom geheten in de Volle Raad. Ze wordt vermoedelijk binnengeleid, zoals dat heet. Dat betekent dat alle leden aanwezig zijn. Op grond van de Wet op de Raad van State kan Máxima daarna vergaderingen bijwonen en deelnemen aan de beraadslagingen over adviezen over wetgeving en bestuur die de Raad van State verstrekt aan regering en parlement.

Het valt te verwachten dat prinses Máxima zeker gebruik zal maken van het feit dat ze zitting heeft in de Raad van State. De prinses woont nu drie jaar in Nederland en heeft oprechte belangstelling voor hoe dit land in elkaar steekt. Ze heeft wel laten weten dat ze zich graag nog grondiger wil verdiepen, nu de eerste oppervlakkige kennismaking achter de rug is. Voormalig GroenLinks-kamerlid Van Es begeleidt de prinses bij haar studie van Nederland. Naar verluidt kunnen de twee behoorlijk met elkaar overweg.

Doop
Wederom een doop in de huiskapel van Nationaal Museum Paleis Het Loo. Zondag wordt Claus-Casimir, het zoontje van prins Constantijn en prinses Laurentien, ten doop gehouden. Voluit heet het op 21 maart geboren jongetje, dat zich graaf van Oranje-Nassau en jonkheer van Amsberg mag noemen, Claus-Casimir Bernhard Marius Max graaf van Oranje-Nassau. Peetouders zijn prins Willem-Alexander, prins Maurits, Ed. P. Spanjaard en Tatjana gravin Razumovsky.

Ds. C. A. ter Linden, emeritus predikant van de Kloosterkerkgemeente te Den Haag, zal voorgaan in de doopdienst. Het is opmerkelijk dat erbij wordt gezegd dat de dienst op Het Loo wordt gehouden onder verantwoordelijkheid van de protestantse gemeente Apeldoorn. Bij de doop van Isabella, dochtertje van prins Bernhard jr. en prinses Annette, op 22 december 2002 was dat niet het geval. Dat leidde achteraf tot discussie over de vraag of Isabella wel of geen dooplid zou zijn van de (toen nog) Nederlandse Hervormde Kerk.

Agenda
Prinses Máxima bezoekt maandag 11 oktober het buurtproject Meer met Sport in Roosendaal. Het project ontving in mei uit handen van de prinses een Appeltje van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. De prinses is beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Prinses Margriet verricht donderdag 14 oktober in Beetsterzwaag de opening van het vernieuwde revalidatiecentrum van Revalidatie Friesland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer