Interieurontwerper Jan des Bouvrie (78) overleden
De interieurontwerper Jan des Bouvrie is overleden. Hij werd 78 jaar. Volgens de NOS overleed hij zondagochtend in zijn woonplaats Naarden. Hij was al een tijd ziek.
Des Bouvrie was een van de meeste toonaangevende Nederlandse ontwerpers die de afgelopen decennia een belangrijk stempel drukte op de Nederlandse interieurs. Vorig jaar vierde hij zijn vijftigjarige jubileum als ontwerper in zijn eigen ontwerpstudio Het Arsenaal in Naarden.
De kubusbank die Jan des Bouvrie in 1969 ontwierp is een klassieker die nog altijd wordt verkocht. De bank staat symbool voor de modernisering van de Nederlandse woninginrichting en is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Centraal Museum in Utrecht.
Jan des Bouvrie groeide op in Naarden. Zijn vader had een meubelzaak, waar hij ook een tijd werkte na zijn opleiding aan de Rietveld Academie. Daarna begon hij voor zichzelf waarbij hij samenwerkte met verschillende fabrikanten. Naast meubels ontwierp hij onder meer verlichting, behang, raamdecoraties, buitenmeubilair en zonweringsproducten.
In 1993 ging Des Bouvrie met zijn ontwerpstudio van Bussum naar Naarden-Vesting, waar hij met zijn vrouw Monique het monumentale pand Het Arsenaal omvormde tot een designstudio op het gebied van wonen. Ook doceerde hij op diverse design-academies.
Jan des Bouvrie heeft altijd als doel voor ogen gehad om mensen ‘te leren wonen’. In verschillende gepubliceerde interieurboeken geeft hij advies op het gebied van interieurdesign. In zijn boek Turn this house into a home laat hij zien dat zich de laatste jaren meer richt op architectuur.
In 2009 ontving de ontwerper een koninklijke onderscheiding op het gebied van kunst en design. Er zijn twee opleidingen naar hem vernoemd. Het Jan des Bouvrie College is onderdeel van het ROC in Amsterdam. De Jan des Bouvries Academie is een hbo-opleiding van Saxion Next, een particuliere hogeschool voor beroepsonderwijs in Deventer.
In 2010 werd Des Bouvrie aangehouden in verband met een vastgoedfraudezaak. Zijn ontwerpstudio zou belasting hebben ontdoken, maar volgens het Openbaar Ministerie was Des Bouvrie zelf hiervan niet op de hoogte. Het kwam uiteindelijk niet tot een rechtszaak. Wel werd Des Bouvrie toen twee dagen vastgehouden.