Coalitie blijft verdeeld over no–claim
De regeringspartijen VVD, CDA en D66 blijven verdeeld over de opname van huisartsbezoek in de no–claimregeling. Het debat over de regeling die minister Hoogervorst (Volksgezondheid) volgend jaar voor ziekenfondspatiënten wil invoeren, werd donderdag op verzoek van het CDA met een week uitgesteld.
Volgens de VVD is het CDA aan zet. De VVD heeft eerder deze week al geaccepteerd dat geen cent van de huisartsenrekening overdag in mindering wordt gebracht op de maximale no–claimteruggave van 250 euro aan het eind van het jaar. Eerder dit jaar was de huisarts voor de liberalen nog het „hart van de no–claimregeling" die onnodig gebruik van de zorg moet voorkomen.
Het CDA vindt echter dat de rekening van de dokter in de avond, ’s nachts en in het weekeinde er ook uit moet. De PvdA en ook de SP boden het CDA aan te steunen, om zo een meerderheid in de Tweede Kamer voor dit voorstel te krijgen, maar dat willen de coalitiepartijen niet.
Het CDA steunde achteraf wel het verzoek van de oppositie aan minister Zalm om nog voor het debat volgende week woensdag inzicht te geven in de gevolgen van het kabinetsbeleid op de inkomens van chronisch zieken en gehandicapten.
De coalitiepartijen zoeken al dagen naar een oplossing. Minister Hoogervorst is bereid alternatieven te accepteren als er geen gat in zijn begroting ontstaat. Het CDA is naarstig op zoek naar een bedrag van 80 miljoen euro, om dat gat te dichten.
CDA en VVD waren het wel eens over het plan om daar 50 miljoen euro voor te gebruiken die was gereserveerd voor de versterking van de zogenoemde eerste lijnszorg (van huisartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten). Daar is D66 niet blij mee. Die partij had vorig jaar hard geknokt voor extra geld voor verloskundigen en fysiotherapeuten.
Om de ontbrekende 20 tot 30 miljoen euro te dekken, passeerden de afgelopen dagen verschillende voorstellen. Zo werd de al eerder van tafel geschoven verhoging van de accijns op breezers weer geopperd en tegelijk weer verworpen. „Dat is te betuttelend, bovendien is dat drankje al weer uit", aldus een ingewijde.
Een andere optie was het besluit om patiënten die voor niet echt spoedeisende hulp naar die afdeling van het ziekenhuis gaan, een eigen bijdrage van 10 euro te laten betalen. Ook dat is geen oplossing, oordeelden meerdere partijen. Dat zou slechts 15 miljoen euro opleveren. Bovendien levert het te veel administratieve rompslomp voor de ziekenhuizen op.
Donderdagavond leek de oplossing nog ver te zoeken. De VVD en D66 wachtten op bericht van de christendemocraten. Fractievoorzitter Verhagen van het CDA hield echter goede moed. „We zijn op zoek naar een oplossing." Ingewijden meldden dat de fractie verdeeld is over de kwestie. Volgens Verhagen is daar „absoluut" geen sprake van.