OM eist tot 12 jaar cel tegen kopstukken No Surrender
Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van twaalf jaar geëist tegen voormalig No Surrender-voorman Henk Kuipers. Drie andere kopstukken van de motorclub moeten wat het OM betreft tussen de drie en zes jaar de cel in. Volgens de aanklager hebben zij leiding gegeven aan een criminele organisatie.
Kuipers’ rol was in de ogen van het OM het grootst. Hij zou ook het meeste geweld hebben gepleegd. Kuipers (56) is geen „knuffelcrimineel”, aldus de officier van justitie in de rechtbank in Groningen. Dit beeld zou onder meer via de media zijn ontstaan. „Wij hebben hem ontmaskerd.” Tegen No Surrender-oprichter Klaas Otto (52) werd drie jaar geëist. Bij Theo ten V. (57) en Rico R. (44) gaat het om celstraffen van respectievelijk zes en vier jaar. De strafeis van Otto is lager omdat hij korter als vermoedelijk bendeleider actief was, tot augustus 2016.
Het OM noemt de vier „ordinaire criminelen”. Zij zouden aan de top hebben gestaan van een organisatie die zich bezighield met onder meer internationale drugshandel, mishandelingen en vermogensdelicten. Daarbij was sprake van een cultuur van wetteloosheid, geweld en angst. Die werd door de verdachten in stand gehouden, aldus het OM. De vier zouden ook actief hebben meegedaan, bijvoorbeeld aan ‘bad standings’. Hierbij gaat het om een oneervol ontslag uit de motorclub met grof geweld, aldus het OM.
De proceshouding van de verdachten is door het OM meegenomen in de strafeis. „Er wordt geen openheid van zaken gegeven”, aldus de officier. „Als er niet wordt gezwegen, liegt men tegen de klippen op.” No Surrender vormt volgens het OM een gevaar voor de maatschappij. De kopstukken zouden lak hebben aan normen en waarden in een samenleving en zich onaantastbaar wanen. In oktober krijgen de advocaten van de vier het woord.
Kuipers wordt naast het leidinggeven ook verdacht van elf andere strafbare feiten. Hij zou zich tussen 2014 en 2017 schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. Bij de afpersingen gaat het onder andere om zakenrelaties van ondernemer Fred W. (62) uit Sneek. W. zou Kuipers hebben ingeschakeld, aldus het OM. „Daarmee schepte hij een beeld van een keiharde zakenman.” Beiden worden ook verdacht van valsheid in geschrifte. Het OM eist tegen W. een celstraf van 3,5 jaar.