Kwart bestuurders in zorg krijgt te veel
Een kwart van de topmanagers in de zorg verdient te veel. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) heeft laten uitvoeren naar de salarissen van bestuurders in de zorgsector.
In het onderzoek worden de topsalarissen vergeleken met de richtlijnen die de koepels van zorgdirecteuren zelf hebben opgesteld. Dat in een kwart van de gevallen de lonen die richtlijnen overstijgen, ligt voor een deel aan de salarissen van oudere bestuurders. Die zijn nog vastgesteld volgens oudere normen, waarbij hogere maxima waren vastgelegd.
Hoogervorst schrijft zich zorgen te maken over de salarissen, maar kan niet zelf ingrijpen. Voor personeel in de zorg is er een CAO, raden van besturen en directeuren onderhandelen individueel over hun loon. Het gemiddelde loonadvies van de koepels voor ziekenhuis- en zorgdirecteuren loopt uiteen van 117.000 euro voor het topmanagement in de ouderenzorg tot 174.000 euro voor ziekenhuisbestuurders. Hoogervorst zou graag zien dat ook de zorgtop de salarissen de komende twee jaar zou bevriezen.
De meeste te goed beloonde bestuurders krijgen tot 10 procent te veel. Hierbij zijn bonussen niet meegeteld. Van de bestuurders krijgt 14 procent een extraatje, met een gemiddelde van 6800 euro. Daardoor komen de salarissen 0,6 procent hoger te liggen. In ziekenhuizen liggen de bonussen hoger dan het gemiddelde van 21.000 euro.
Sinds vorig jaar zijn zorginstellingen verplicht een jaarverslag in te leveren. Hoogervorst heeft aangifte gedaan tegen bijna zeventig instellingen die dit hebben nagelaten. Verder vindt de minister dat de raden van toezicht van zorginstellingen de salarissen beter in de hand moeten gaan houden met een gedragscode.