Economie

CBS: Overheidstekort loopt op tot bijna 15 miljard

De overheid gaf in de eerste helft van het jaar bijna 15 miljard euro meer uit dan zij ontving. Dit kwam voornamelijk door de maatregelen van het kabinet om de economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen.

Redactie economie
23 September 2020 06:57Gewijzigd op 16 November 2020 20:26
Het CBS meldt dat de overheid in de eerste helft van 2020 bijna 15 miljard euro meer uitgaf dan ze ontving. beeld ANP, Koen van Weel
Het CBS meldt dat de overheid in de eerste helft van 2020 bijna 15 miljard euro meer uitgaf dan ze ontving. beeld ANP, Koen van Weel

Deze maatregelen kostten tot zover ongeveer 14 miljard euro, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De overheidsschuld steeg met 47 miljard euro tot 442 miljard euro.

De overheidsfinanciën werden het tweede kwartaal gedomineerd door corona, merkt het statistiekbureau op. Waar de overheid het eerste kwartaal nog ruim 9 miljard euro overhield, belandde het saldo van inkomsten en uitgaven over het tweede kwartaal met min 24 miljard euro diep in het rood.

De stijging van de overheidsuitgaven van bijna 18 miljard euro kwam grotendeels door een toename van subsidies. Hier droegen de loonsubsidies in het kader van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) bijna 10 miljard euro aan bij. De doorbetaling aan zorgverleners en de meerkosten van corona in de zorg leidden tot ruim 4 miljard meer subsidielasten.

Hiertegenover stond wel dat de overheid minder heeft betaald voor geleverde zorgproductie, zodat het effect op het overheidstekort per saldo minder dan 1 miljard euro bedroeg. De inkomenssubsidie aan zelfstandigen via de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) leidde tot 1,7 miljard euro aan extra lasten voor de overheid.

De overheid gaf verder het eerste halfjaar ruim 2 miljard euro meer uit aan uitkeringen en betaalde bijna 2 miljard euro meer voor de beloning van haar werknemers.

De overheidsinkomsten daalden met 5 miljard euro, onder meer door tijdelijke uitstelmaatregelen voor vennootschapsbelasting. Ook liepen de accijnzen, de belasting van personenauto’s en motorrijwielen, de energiebelasting, de kansspelbelasting en de toerismebelasting, fors terug.

Huishoudens

Daarnaast bracht het CBS naar buiten dat de winsten van niet-financiële bedrijven, ondanks de sterke economische krimp in het tweede kwartaal, licht zijn gedaald.

Het inkomen van huishoudens bleef op peil en toonde ondanks de coronacrisis opvallend genoeg zelfs een lichte stijging. Door de crisis namen de inkomsten weliswaar af, maar deze werden grotendeels gecompenseerd door miljarden aan corona-gerelateerde subsidies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer