Buitenland

Offensief in Gazastrook gaat voorlopig door

De grote militaire operatie die Israël uitvoert in het noorden van de Gazastrook duurt nog ten minste tot zondag. Bronnen bij het leger hebben dat woensdag gezegd.

ANP/AFP/RTR/DPA
6 October 2004 18:55Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Een resolutie van de VN–Veiligheidsraad waarin Israël wordt opgeroepen het offensief direct te staken, heeft het dinsdagavond niet gehaald doordat de Verenigde Staten hun veto uitspraken. Elf landen stemden voor de resolutie en drie onthielden zich van stemming. De ontwerpresolutie kwam van de Arabische Liga.

De Palestijnse afgevaardigde bij de Verenigde Naties, Nasser al–Kidwa, zei dat het veto van de VS de autoriteit van de Veiligheidsraad ondermijnt. Het verhindert pogingen van de raad zich uit te spreken tegen „de verwoesting van Palestijnse levens en de verwoesting van de Palestijnse toekomst", aldus al–Kidwa.

Het offensief begon een week geleden en heeft al aan meer dan zeventig Palestijnen het leven gekost. Aanleiding was de dood van twee Israëlische peuters, die om het leven kwamen toen een door Palestijnen afgevuurde raket insloeg in Sderot. De militaire operatie is bedoeld als vergelding en om een bufferzone aan te brengen, die moet voorkomen dat Palestijnse raketten nog Israëlische doelen kunnen raken.

Niettemin dreigt de radicale beweging Hamas juist de raketaanvallen op Israël te intensiveren. Ook liet Hamas weten te werken aan raketten met een groter bereik, zodat die dieper in Israël gelegen doelen kunnen treffen.

Woensdag doodden Israëlische militairen drie gewapende Hamas–leden die de joodse nederzetting Kfar Darom waren binnengedrongen. De Palestijnen probeerden daar een Thaise arbeider van een kwekerij te ontvoeren. De Thai kwam door de rondvliegende kogels eveneens om het leven. Elders in het noorden van de Gazastrook werden bij diverse incidenten nog vijf Palestijnen gedood.

De Israëlische premier Ariel Sharon heeft woensdag nog eens herhaald dat hij vasthoudt aan de ’routekaart’, het vredesplan voor het Midden–Oosten dat de VN, de VS, de EU en Rusland hebben opgesteld. Hij deed dat in reactie op uitspraken die zijn naaste medewerker Dov Weisglass heeft gedaan in een interview met het dagblad Haaretz.

Weisglass zei dat het eenzijdige plan van Israël om zich volgend jaar definitief terug te trekken uit de Gazastrook en een deel van de Westelijke Jordaanoever, het einde betekent van de Palestijnse staat. „Het terugtrekkingsplan betekent de bevriezing van het vredesproces", aldus de topfunctionaris, die een van de bedenkers is van het Gaza–plan. „En wanneer je het proces bevriest, voorkom je de discussie over de stichting van een Palestijnse staat, over de vluchtelingen en over de definitieve grenzen en Jeruzalem", legde hij uit. De ’routekaart’ uit 2003 behelst onder meer de stichting van een Palestijnse staat aan het einde van 2005.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer