Miljoenennota gelekt: ondanks crisis lastenverlichting
Hoewel veel Prinsjesdag-tradities door het coronavirus niet doorgaan, is zoals elk jaar de miljoenennota wel gelekt naar de media. Verschillende kranten en nieuwszenders hebben de stukken al in handen. Daaruit blijkt onder meer dat het kabinet ondanks de coronacrisi geld uittrekt voor een lastenverlichting voor burgers.
Bezuinigen zit er dit jaar niet in, omdat dat de crisis alleen nog maar erger zou maken. Het zuinige beleid van de afgelopen jaren heeft er wel voor gezorgd dat Nederland „voldoende buffers” heeft om de gevolgen van de crisis op te vangen. De „economische fundamenten” zijn daarnaast sterk. Toch laat de coronacrisis diepe sporen na „in onze samenleving”, valt te lezen in het voorwoord van minister Wopke Hoekstra (Financiën), waar meerdere media, waaronder het ANP, de hand op legden.
„Tegelijkertijd is het goed om ons te realiseren dat iedere generatie zijn eigen ontwrichtende gebeurtenissen kent. We gaan nu door een diep dal. Maar, daar ben ik van overtuigd, we komen er uiteindelijk weer bovenop. Sterker en weerbaarder.” Hoekstra benadrukt dat de begroting „meer dan een antwoord op de coronacrisis” is. „We gaan door met de hervorming van de arbeidsmarkt, er komen extra middelen voor betaalbare woningen.” Het kabinet wil op deze manier investeren in „welvaartsgroei en meer welzijn op zowel de korte als op de lange termijn”.
De overheidsinkomsten laten naar verwachting een herstel zien ten opzichte van dit jaar. Maar met een geschatte 293 miljard euro komen ze nog lang niet op het niveau van 2019, toen er meer dan 300 miljard euro aan met name belastingen binnenkwam. Vooral de belasting die bedrijven betalen over hun winst valt een stuk lager uit.
Waar het kabinet voor dit jaar zo’n 302 miljard euro aan uitgaven voorzag, een bedrag dat door de coronacrisis volgens de laatste schatting een kleine 40 miljard euro hoger is komen te liggen, is voor 2021 ruim 336 miljard euro aan uitgaven ingeboekt. Vooral de zorgkosten en de uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen liggen fors hoger dan voor de coronacrisis.
Volgend jaar ontstaat een begrotingstekort van 43,7 miljard euro. Vorig jaar ging het kabinet op Prinsjesdag nog uit van een overschot van 3,4 miljard voor 2020, maar inmiddels is daar met potlood een tekort van 68 miljard euro van gemaakt.
Een deel van de plannen lekte de afgelopen weken al uit. Het kabinet kondigt op Prinsjesdag onder meer een extra bonus voor zorgmedewerkers die strijden tegen het coronavirus. De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren sneller verlaagd en de zorgpremie gaat volgend jaar iets omhoog. Om het lerarentekort in het onderwijs aan te pakken, wordt 32 miljoen euro uitgetrokken.