Binnenland

Activisten halen beeldje uit Afrika Museum Berg en Dal

Vijf activisten hebben donderdag een beeldje meegenomen uit het Afrika Museum in Berg en Dal, zo is vrijdag bekend geworden. Zij filmden dit en hebben de beelden via een livestream op Youtube gezet. Tijdens de actie heeft de beveiliging van het museum de politie gebeld. Die heeft ze buiten gearresteerd. Het beeldje is weer terug in het museum, aldus een woordvoerster.

ANP
11 September 2020 07:59Gewijzigd op 16 November 2020 20:19

Het gaat om Frans-sprekende mensen. Zij zetten ook een begeleidende tekst bij de beelden op Youtube. Daarin stellen ze onder meer: „Nederlanders hebben door het vernietigen en plunderen van Afrikaanse kunstwerken de inspiratiebron van onze kunstenaars en onze ambachtslieden opgedroogd.” En: „Het Afrika Museum heeft bijna 450.000 stukken die zijn geplunderd en gestolen onder kolonisatie en slavenaanvallen. We brengen alles terug naar huis. Het is ons erfgoed en het is ons thuis.”

Volgens de woordvoerster van het museum gaat het om activisten die eerder al vergelijkbare acties hebben gedaan in Parijs en Marseille. Het is onbekend wie zij exact zijn, maar mogelijk hebben ze een Congolese achtergrond. Een politiewoordvoerder, die de arrestatie buiten het museum van het vijftal bevestigt, spreekt van drie mannen en twee vrouwen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het museum heeft het incident niet zelf naar buiten gebracht „omdat het laat in de middag gebeurde en omdat we het beeldje weer terug hadden”. De politie zegt rond 14.30 uur te zijn gewaarschuwd over de diefstal.

Het volgens de politie kostbare beeldje liep geen schade op. De vijf verdachten zitten nog vast en worden verhoord. Het Openbaar Ministerie moet beslissen of een eventuele vervolging gaat plaatsvinden.

Het Afrika Museum is opgericht in 1954 en begonnen als Missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over Afrikaanse religies. In de loop van de twintigste eeuw heeft het museum naar eigen zeggen haar horizon verbreed en toont het „naast religieuze en traditionele voorwerpen ook hedendaagse Afrikaanse kunst”.

Het Afrika Museum vormt, samen met het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde, het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Volgens de woordvoerster doet het museum veel onderzoek naar de mogelijkheid van „restitutie van objecten”, maar wijst het museum de handelswijze van de activisten af. „Zij nemen iets uit een collectie mee omdat deze in hun ogen geroofd is van hun voorvaderen. Maar op die manier staan wij daar niet achter. Daarom hebben we aangifte gedaan.”

Het aantal van 450.000 dat de activisten noemen, slaat volgens haar op de gehele collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen. „Maar dat is alles, de volledige collectie. Het is niet zo dat alles daaruit verworven is als roofkunst of als oorlogsbuit.” Onderdelen uit de collectie hebben ook verschillende eigenaren en zijn vaak in bruikleen. „Zo is het beeldje in bruikleen van paters.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer