Bouw fraudeert met belasting
De Belastingdienst heeft de afgelopen vijf jaar ruim duizend gevallen van fraude in de bouw ontdekt. De fraude loopt uiteen van zwartwerk tot het verdonkeremanen van winst op bouwprojecten.
Dat blijkt uit gegevens van de Belastingdienst die het ministerie van Financiën op verzoek van televisiezender RTL op een rijtje heeft gezet. De frauderende bedrijven hebben in totaal voor 67 miljoen euro moeten terugbetalen aan boetes en heffingen.
De Tweede Kamer trekt 1,9 miljoen euro uit voor de parlementaire enquêtecommissie die de misstanden in de bouw onderzoekt. Dat is bijna een half miljoen meer dan de voorbereidende commissie nodig achtte. Dat blijkt uit een brief van kamervoorzitter Van Nieuwenhoven over de begroting van de commissie. Het eindrapport moet voor Prinsjesdag klaar zijn.
Oud-directeur A. Bos van het bouwbedrijf Koop Tjuchem is nog wel in gesprek met de politie, ook al werkt hij niet langer mee aan het corruptieonderzoek naar bouwfraude van het openbaar ministerie. In een uitzending van het actualiteitenprogramma Zembla donderdag zei Bos dat hij het OM om vrijwaring van strafvervolging had gevraagd als voorwaarde voor medewerking aan het onderzoek.
Justitie gaat hier niet op in omdat ze zegt daar geen mogelijkheid voor te hebben. Bos loopt het risico in het verdachtenbankje terecht te komen omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan het omkopen van ambtenaren, zei hij donderdagavond.
Bos overhandigde justitie een zogeheten schaduwboekhouding. Daaruit zou blijken dat in de bouwwereld illegale prijsafspraken zijn gemaakt, dat prijzen voor bouwprojecten kunstmatig werden opgedreven en dat er sprake is van corruptie.
Inwoners van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul kunnen via internet zelf waken over de integere behandeling van bijvoorbeeld hun bouwaanvraag. Zo moeten de eerste tekenen van corruptie en fraude direct de kop worden ingedrukt. De Algemene Rekenkamer in Nederland heeft interesse in de Koreaanse vinding.