President Trump stuurt federale ordehandhavers naar Kenosha
President Trump heeft aangekondigd onmiddellijk federale ordehandhavers naar Kenosha in Wisconsin te sturen „om orde en recht” te herstellen. Trump wil naar eigen zeggen doortastend een einde maken aan de plunderingen en de anarchie. De Democratische gouverneur van de staat, Tony Evers, heeft er volgens Trump mee ingestemd.
Het ministerie van Justitie zei dat het 200 agenten van de federale politiediensten FBI, ATF, en U.S. Marshals Service naar Kenosha heeft gestuurd. Het Witte Huis meldde kort daarna dat het de staat Wisconsin zou hebben bijgestaan in de inzet van bijna 1000 soldaten van de Nationale garde.
In de stad van circa 100.000 inwoners aan het Meer van Michigan zijn hevige onlusten uitgebroken naar aanleiding van het neerschieten van een 29-jarige zwarte man door politieagenten. De man had kennelijk een ruzie willen sussen tussen twee vrouwen en kreeg het teruglopend naar zijn auto aan de stok met agenten van wie een hem meermaals in de rug schoot. Hij is zeer ernstig gewond en dreigt grotendeels verlamd te raken. Het is nog steeds een raadsel waarom de agent het vuur op de 29-jarige Jacob Blake opende. Diens drie kleine kinderen waren achterin de auto getuige.
Het leidde zondag in de stad tot protesten en plunderingen op grote schaal waarbij naar verloop van tijd ook spontaan gevormde burgermilities gewapend de straat op gingen om mensen en eigendommen te beschermen. In de nacht van dinsdag op woensdag vielen twee doden en een gewonde bij schietpartijen. De politie heeft in verband hiermee een 17-jarige jongeman in de aangrenzende staat Illinois gearresteerd, meldden plaatselijke media.
De jonge verdachte, Kyle Rittenhouse, is aangehouden in een kleine plaats slechts 20 kilometer van Kenosha, Antioch. Hij was volgens op video verspreide verklaringen naar Kenosha gegaan omdat hij zich verplicht voelde eigendommen en levens te helpen beschermen. Hij wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de twee doden en de gewonden die de voorafgaande nacht zijn gevallen.
De rellen na het neerschieten van Jacob Blake volgen na maanden van felle protesten en spanningen naar aanleiding van de dood van een zwarte man in mei in Minneapolis door een blanke agent. De dood van George Floyd ontketende een golf van massale protesten tegen politiegeweld en hevige rellen en plunderingen. De Amerikaanse politie is zwaar onder druk komen te staan door alle kritiek en protestacties, onder meer gericht op korten op de begroting van politiediensten en zelfs de opheffing van de politie. In veel steden is het vuurwapengeweld sinds mei enorm toegenomen.