Galapagos gaat hard onderuit op Amsterdamse beurs
Galapagos werd woensdag hard afgestraft op de Amsterdamse aandelenbeurs na een tegenvaller met het reumamiddel van de biotechnoloog in de Verenigde Staten. Beleggers zetten het aandeel bijna een kwart lager, op een verder tamelijk rustige beursdag waarin de belangrijkste graadmeters beperkte koerswinsten optekenden. Op het Damrak gaf automatiseerder ICT Group nog een kijkje in de boeken.
Galapagos was met afstand de grootste verliezer bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Door het grote aantal verkooporders duurde het woensdagochtend zelfs ruim een halfuur voor er een openingskoers van het aandeel bekend was. Beleggers schrokken van het nieuws dat het middel filgotinib van de biotechnoloog nog niet klaar is voor goedkeuring in de huidige vorm in de VS. Dat heeft de Amerikaanse waakhond FDA aan Galapagospartner Gilead gemeld. Bij goedkeuring van het medicijn zou Galapagos een mijlpaalbetaling van 100 miljoen dollar ontvangen.
Er waren meer verliezers in de AEX, maar de meeste fondsen in de lijst wonnen aan beurswaarde. De AEX-index sloot hierdoor 0,1 procent hoger op 560,23 punten. De MidKap eindigde rond de slotstand van een dag eerder op 802,88 punten en de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,8 procent.
Bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5 noteerde ICT Group uiteindelijk een plusje van 0,2 procent. De automatiseerder wist de omzet in het eerste halfjaar op te voeren, ondanks de gevolgen van de coronacrisis in het tweede kwartaal. Volgens topman Jos Blejie kan het bedrijf „snel profiteren” als de zakelijke activiteiten wereldwijd weer naar hun normale niveau terugkeren. Verder was bouwer BAM een opvallende verliezer. In de Midkap eindigde het bedrijf, dat donderdag met resultaten naar buiten komt, onderaan met een koersverlies van bijna 5 procent.
Elders in Europa trok A.P. Møller-Maersk de aandacht. In Kopenhagen dikte het aandeel circa 5 procent aan. De Deense containervervoerder heeft in het tweede kwartaal de winst ruim verdubbeld ondanks dat het bedrijf minder goederen heeft vervoerd. Onder de streep bleef bijna 360 miljoen euro over dankzij lagere brandstofprijzen, hogere vrachttarieven en kostenbesparingen. RWE verloor bijna 5 procent in Frankfurt. Het Duitse energiebedrijf heeft 2 miljard euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen bij institutionele beleggers.
De euro was 1,1909 dollar waard, tegen 1,1926 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,1 procent tot 42,93 dollar. Brentolie kostte daarentegen 0,1 procent minder op 45,42 dollar per vat.