Economie

Nieuw-Zeeland kampt met veeziekte

Landbouwfunctionarissen in Nieuw-Zeeland hebben verzekerd dat een dierziekte die zich daar voor het eerst heeft gemanifesteerd bij melkvee, eenvoudig kan worden bestreden.

AP
7 November 2001 09:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:15

De ziekte hoeft dus geen enkel gevaar te vormen voor de export van zuivelproducten en vlees, waar Nieuw-Zeeland meer dan de helft van zijn inkomsten mee verdient. Acht veestapels zijn in quarantaine genomen nadat vrijdag was vastgesteld dat een besmettelijke ziekte die zich tot nu toe voornamelijk bij geiten heeft voorgedaan, voor het eerst is overgesprongen op melkvee. Mycoplasma mycoides mycoides van het type ”large colony” is vastgesteld bij 34 geitjes en 39 kalveren, waarvan er inmiddels respectievelijk zes en tien zijn doodgegaan of afgemaakt.

Mycoplasma myocides myocides van het type ”small colony” (bovine pleuropneumonie of longziekte) is een besmettelijke runderziekte die vroeger in Europa zeer gevreesd was en in andere delen van de wereld nog steeds voorkomt.

Het ministerie van Landbouw zei dat het voor de handel met het buitenland belangrijk is de twee niet te verwarren. Woordvoerder Matthew Stone zei dat de bacterie die de uitbraak in Nieuw-Zeeland heeft veroorzaakt, door pasteurisatie eenvoudig te bestrijden is. Hij zei dat alle zuivelproducten die Nieuw-Zeeland uitvoert zijn gepasteuriseerd en dat er dus geen enkel gevaar is voor verspreiding. De zieke dieren zijn aangetast door het drinken van besmette melk.

Mycoplasma mycoides mycoides large colony komt voor in Europa, Afrika, Noord-Amerika en Australië en veroorzaakt bij geiten longontsteking, artritis, conjunctivitis en uierontsteking. In sommige landen is de ziekte wel eens overgesprongen op schapen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer