Binnenland

„Ramkraak is niet goed voor je rikketik”

Een Leerdamse kledingzaak werd deze week voor de derde keer in korte tijd het doelwit van een ramkraak. „Zoiets raakt je gigantisch”, aldus eigenaar Eric Hamberg. Hij is niet het enige slachtoffer. Gemiddeld worden er in Nederland zo’n tien ramkraken per week gepleegd. Een vrijdag gepresenteerd product moet hier verandering in brengen.

Marcel ten Broeke
1 October 2004 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:42
LEERDAM – De Leerdamse kledingzaak van Eric Hamberg werd deze week voor de derde keer in korte tijd het doelwit van een ramkraak. In Nederland worden zo’n tien ramkraken per week gepleegd. Een vrijdag gepresenteerd product moet hier verandering in breng
LEERDAM – De Leerdamse kledingzaak van Eric Hamberg werd deze week voor de derde keer in korte tijd het doelwit van een ramkraak. In Nederland worden zo’n tien ramkraken per week gepleegd. Een vrijdag gepresenteerd product moet hier verandering in breng

In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen ze zijn winkel binnen. Met een rode Opel Kadett werd de etalageruit aan diggelen gereden. Eric Hamberg, eigenaar van kledingwinkel Hamberg aan de Kerkstraat in Leerdam, verzucht na drie ramkraken in korte tijd: „Het is frustrerend, van zoiets krijg je echt last van je rikketik.”

Aan de diefstal moet een fraai staaltje stuurmanskunst vooraf zijn gegaan. Voor de kledingwinkel staan namelijk paaltjes, juist om ramkraken te voorkomen. „Tussen het laatste paaltje en de winkelpui is net iets meer ruimte dan tussen de andere paaltjes, 1,70 meter in plaats van 1,50 meter. Ik kon me niet voorstellen dat ze zich daar ooit tussen zouden wurmen”, aldus Hamberg.

De Leerdamse ondernemer raakt ondertussen geroutineerd in het opruimen van de troep. Met twee broers bezit hij in totaal acht kledingwinkels, in Leerdam, Zaltbommel, Gorinchem en Culemborg. In een filiaal in Culemborg vonden in korte tijd zelfs 23 ramkraken plaats. Hamberg: „Op een gegeven moment kwamen ze gewoon iedere dinsdag- en donderdagnacht langs.”

In Culemborg is de serie inbraken inmiddels tot staan gebracht. Hamberg plaatste inbraakwerende rolluiken in alle etalages en de gemeente sloot de binnenstad af voor autoverkeer door middel van een elektronische paal in het wegdek.

In Leerdam begonnen de problemen maart vorig jaar. De winkel had na een grondige verbouwing een vergunning weten te bemachtigen voor de verkoop van pakken van het merk Hugo Boss. „We hadden ze nog geen twee weken hangen of de eerste kraak werd al gepleegd”, zegt Hamberg.

Direct na de diefstal werden paaltjes geplaatst voor de vernielde etalageruit. „Ik had liever voor de hele gevel paaltjes laten plaatsen, maar de gemeente gaf slechts een vergunning voor objecten bij het gekraakte deel. Mijn winkel heeft echter glazen ramen over een lengte van meer dan 40 meter.”

De extra paaltjes mochten dan ook niet baten. Met veel pijn en moeite -de advertenties van de nieuwe Boss-collectie waren namelijk al volop geplaatst- kon Hamberg nieuwe kleding van dat merk verkrijgen. Op 14 maart was het echter alweer raak. Natuurlijk via een ruit waar nog geen paaltjes voor stonden. Na deze tweede ramkraak was voor Hamberg de maat vol. Hij liet paaltjes plaatsen langs de gehele gevel van zijn pand.

Een ramkraak gaat volgens Hamberg vliegensvlug. „In drie tot vier minuten is het gebeurd. Na de klap rennen ze naar binnen, grijpen de spullen en weg zijn ze.”

Hamberg is ervan overtuigd dat het in alle drie de gevallen in Leerdam om dezelfde inbrekers gaat. „Honderd procent. De werkwijze is steeds dezelfde. Na de vorige inbraak zijn de daders opgepakt, maar dankzij ons fijne rechtssysteem zijn ze al snel weer vrijgekomen. Ik denk dat ze snel weer worden opgepakt.”

Volgens de Leerdammer gingen de dieven deze week min of meer onverrichterzake naar huis. „De jongens hadden blijkbaar geen notie van het rolluik tussen de etages. Daar kwamen ze niet doorheen. Ik ben er zeker van dat ze weer voor de Boss-collectie op de eerste verdieping kwamen, maar ze kwamen nu niet verder dan de begane grond. Ze hebben zomaar wat weggegrist.”

Ook al raakt Hamberg geroutineerd in het opruimen van de regelmatig terugkerende troep, zo’n ramkraak doet heel wat met hem. „Het raakt je gigantisch. Ik ben de morgen na de inbraak direct naar de dokter gegaan voor een hartfilmpje. Ik slik er nu ook tabletten voor.”

Maar er gloort hoop voor slachtoffers van ramkraken. Het Nederlandse bedrijf Europe Look heeft in samenwerking met DSM de eerste ramkraakbestendige gevelafsluiting ter wereld weten te construeren, aldus marketingdirecteur Mark Raemaekers. Vandaag was in het Limburgse Swalmen de presentatie.

Volgens Raemaekers zijn de eerste orders al binnen. „Loek Hermans van werkgeversorganisatie MKB-Nederland noemt ons product dé oplossing om het inbraakgilde te kraken. Hamberg moet het allemaal nog zien: „De oplossing om de winkelstraat af te sluiten voor auto’s zoals in Culemborg lost de problemen op voor alle ondernemers in de binnenstad.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer