Economie

ABN AMRO blijft aan het reorganiseren

ABN AMRO rolt dezer dagen van de ene reorganisatie in de ander. De bank werkt in Nederland momenteel aan de afronding van de operatie Zonder Omwegen, waarbij meer dan 7000 werknemers het bedrijf hebben verlaten. Binnenkort volgt een nieuwe reorganisatie, die een besparing van honderden miljoenen moet opleveren.

ANP
1 October 2004 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:42

Officieel liep operatie Zonder Omwegen vorig jaar zomer al op haar einde, maar de bank is nog bezig met de afwikkeling van de ingrepen in het personeelsbestand. Circa 380 werknemers voor wie na de operatie geen plaats meer was, zoeken nog naar een andere baan.

Zij moeten haast maken, want volgend voorjaar staakt ABN AMRO met bemiddelen voor de werknemers. De bank verwacht dan ongeveer 250 mensen te zullen ontslaan die geen nieuw werk hebben gevonden. Toen de ingrepen begin 2001 werden aangekondigd, meldde ABN AMRO nog dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen.

Door de reorganisatie zullen uiteindelijk 7400 werknemers de bank verlaten. Van hen namen er 6800 een vertrekpremie aan om vervolgens zelf een andere baan te zoeken. Nog eens 600 medewerkers verlaten ABN AMRO via een bemiddelingsbureau dat nieuw werk zoekt. Dat zal dus in ongeveer 250 gevallen niet lukken, waardoor ontslag met een vertrekregeling volgt.

Volgens betrokkenen gaat het vooral om oudere medewerkers, die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Bestuurder H. Gorter van FNV Bondgenoten stelt dat verder werknemers die gebonden zijn aan een specifieke regio moeite hebben met het vinden van een nieuwe baan.

Met operatie Zonder Omwegen heeft ABN AMRO de dienstverlening aan de klanten in Nederland gereorganiseerd. Terwijl de laatste gevolgen daarvan worden aangepakt, broedt het bankbedrijf al op nieuwe ingrepen. ABN AMRO zoekt nu naar besparingen bij de ondersteunende diensten.

De gevolgen van de nieuwe reorganisatie zullen naar verwachting nog dit jaar naar buiten komen. De ingrepen raken vestigingen van ABN AMRO over de hele wereld, maar topman Groenink maakte deze zomer duidelijk dat Nederland ook ditmaal de dans niet zal ontspringen. „Ongetwijfeld zal dit zijn effect hebben op de werkgelegenheid in Nederland.”

Het nieuwe besparingsplan moet de kosten van de bank jaarlijks met 500 miljoen euro drukken. Daartoe bekijkt ABN AMRO of werk dat bij diverse bedrijfsonderdelen wordt verricht, zoals de personeelsadministratie, op één punt kan worden samengebracht. Verder zoekt de bank uit of het goedkoper is om deze diensten uit te besteden of te verplaatsen naar landen met lage lonen. De hoofdmoot van de miljoenenbesparing wordt gezocht bij de it-afdelingen. Daar kijkt ABN AMRO al enige tijd naar de mogelijkheid om werk naar goedkope landen over te hevelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer