Bomaanslagen Baghdad kosten tientallen kinderen het leven
Een serie bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft donderdag aan tientallen kinderen het leven gekost. Onder de 41 doden zijn zeker 34 kinderen. Meer dan 130 mensen raakten gewond. De groepering van de Jordaniër Abu Musab al–Zarqawi heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen.
In de armoedige wijk al–Amal had zich een grote menigte verzameld om de opening van het waterreinigingsstation bij te wonen. Op het evenement in het zuidwesten van Bagdad waren veel kinderen afgekomen. Toen het konvooi langskwam renden de kinderen er op af om snoepgoed van de militairen bedelen. Op dat moment ontplofte een eerste autobom.
Volgens bewoners ging kort daarop een tweede autobom af. Op dat moment waren tientallen mensen toegestroomd om de gewonden te helpen. De explosies sloegen een grote krater in de weg. Meer dan tien auto’s gingen in vlammen op evenals een bus. In de buurt ontplofte later nog een derde bom bij een controlepost van de Iraakse Nationale Garde.
De groepering van de Jordaniër Abu Musab al–Zarqawi heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen. Dat staat in een verklaring van al–Tawhid wa al–Jihad die op een islamistische website is verschenen. Ook de aanslag enkele uren eerder in Abu Ghraib zou het werk zijn van al–Tawhid wa al–Jihad.
In het Yarmouk–ziekenhuis in Bagdad heerste chaos en konden artsen de instroom van gewonden, voornamelijk kinderen, bijna niet aan. In het gebouw lagen overal plassen met bloed. Rondvliegend metaal zorgde voor veel slachtoffers. Een deel van de gewonden lag er zonder kleren. Die waren door de kracht van de explosie van hen afgeblazen.
Interim–premier Allawi veroordeelde in Londen het geweld. Hij zei dat het niet zal leiden tot een uitstel van de verkiezingen in januari. De Amerikaanse luitenant–kolonel Hutton noemde de aanslagen het werk van een „wanhopige vijand". Hiervoor bestaat geen enkele rechtvaardiging, zei hij. Bij de aanslag raakten tien Amerikanen gewond.
Eerder in de ochtend kwamen ten westen van Bagdad bij Abu Ghraib ook al een Amerikaanse militair en twee Iraakse agenten om toen een man zijn auto opblies nabij een Amerikaanse controlepost. Volgens een arts raakten zestig mensen gewond. De aanslag had plaats op een drukke kruising nabij het politiebureau en het kantoor van de burgemeester.
Bij een raketaanval op een logistieke basis van de Amerikaanse strijdkrachten nabij de hoofdstad kwam een soldaat om. Het aantal aanvallen op Amerikanen in Irak is enkele weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezing en drie maanden voor de Iraakse stembusgang sterk opgelopen naar ongeveer tachtig per dag. Een maand geleden waren dat er nog veertig.
Ook in de onrustige stad Tal Afar in het noorden van het land nabij Mosul was het raak. Ook hier ging een autobom af. Volgens een ziekenhuis kwamen vier burgers om en raakten negentien gewond. En in Fallujah bombardeerden de Amerikanen een huis van aanhangers van Abu Musab al–Zarqawi. Artsen telden drie doden en acht gewonden.
Volgens de Amerikanen is de Jordaniër Al–Zarqawi verantwoordelijk voor een hele reeks aanslagen en ontvoeringen. De Arabische zender al–Jazeera toonde donderdag beelden van nieuwe gijzelaars van het Islamitisch Leger in Irak. Deze groepering liet weten twee Indonesische vrouwen, zes Irakezen en twee Libanezen te hebben ontvoerd.
De groepering zit onder meer achter de gijzeling van de 62–jarige Brit Kenneth Bigley. De Libanese autoriteiten bevestigden de verdwijning van beide burgers, maar de Indonesische regering onderzoekt de zaak nog. Ondertussen werd ook nog een Libanese gijzelaar vrijgelaten. Sinds april vorig jaar zijn meer dan honderd buitenlanders in Irak ontvoerd.