Politiek

Later inleveren bewijs kinderopvangtoeslag niet meteen afgestraft

Mensen die op vakantie zijn en niet op tijd bewijsstukken kunnen aanleveren voor hun kinderopvangtoeslag, hoeven niet meteen gevolgen te vrezen. Ze krijgen een herinnering en extra tijd om alsnog bijvoorbeeld aan te tonen dat ze recht hebben op een hogere toeslag, laat de Belastingdienst weten.

ANP
29 July 2020 12:28Gewijzigd op 16 November 2020 19:58

Sommige ouders die de toeslag vorig jaar hebben ontvangen, kregen in volle vakantietijd het verzoek van de Belastingdienst om binnen twee weken bewijsstukken op te sturen. Tegen de tijd dat ze weer thuis waren van vakantie, was die termijn soms al verstreken. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) om opheldering gevraagd.

Het verzoek komt op een ongelukkig moment, erkent de fiscus. Het wordt meestal verstuurd vlak voor de zomer, maar is nu wat vertraagd door de coronacrisis. Ouders die niet reageren op het verzoek, krijgen een herinneringsbrief en opnieuw twee weken de tijd. Dat is de vaste werkwijze van de Belastingdienst, laat een woordvoerder weten.

Het duurt ook wel even voor de bijna 30.000 aangeschreven burgers een herinnering ontvangen, onderstreept de fiscus. Voor de dienst opmerkt dat er geen antwoord is binnengekomen en er een aanmaning op de mat valt, zijn er al gauw twee tot vier weken verstreken. En die termijnen worden vervolgens herhaald.

De Belastingtelefoon krijgt veel klachten van mensen die er niet in slagen om de documenten tijdig aan te leveren, hoorde Omtzigt van medewerkers van de hulplijn. De CDA’er is bezorgd, omdat de Belastingdienst in eerdere jaren in zulke gevallen meteen de toeslag besloot stop te zetten, zonder eerst een herinnering te versturen en wat respijt te gunnen.

Hij wil bovendien weten waarom mensen niet, zoals in eerdere gevallen, vier weken de tijd krijgen. Dat moet de standaardtermijn worden, vindt hij. En informatieverzoeken als deze zouden voortaan ook altijd buiten schoolvakanties moeten worden verstuurd.

De fiscus heeft echter nu slechts om bijvoorbeeld de jaaropgaaf van het kinderdagverblijf gevraagd, zegt de dienst. Voor zo’n eenvoudig informatieverzoek stond volgens de fiscus altijd al twee weken. Kost een verzoek meer werk, dan wordt daarvoor ook meer tijd ingeruimd.

Het CDA-Kamerlid en bondgenoot Renske Leijten van oppositiepartij SP volgen de manier van omgaan van de Belastingdienst met toeslagontvangers op de voet, omdat de dienst eerder over de schreef ging. Dat al te voortvarend optreden van de fiscus sinds die toeslagenaffaire een open zenuw raakt, beseft de dienst heel goed, zegt een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer