Japanse rechtbank erkent meer overlevenden van bom op Hiroshima
Een rechtbank in het Japanse Hiroshima heeft woensdag bepaald dat meer overlevenden worden erkend als slachtoffers van de atoombomaanval op de stad. De uitspraak komt 75 jaar na de Amerikaanse nucleaire aanval op Japan aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De rechtbank van Hiroshima zei dat alle 84 eisers, tussen de 70 en 90 jaar oud, medische voordelen zouden moeten krijgen als slachtoffers van de aanval, plaatselijk bekend als „hibakusha”.
Na de oorlog wees de centrale regering bepaalde gebieden aan die aanzienlijk waren getroffen door de bombardementen en bood gratis medische zorg aan voor degenen die er destijds waren.
De eisers bevonden zich in gebieden buiten die zone, maar kwamen na de aanval van 6 augustus 1945 ook onder de radioactieve „zwarte regen”, en voerden aan dat ze soortgelijke gezondheidsklachten hadden als degenen binnen de door de regering aangewezen gebieden.
Sinds maart erkende de centrale regering 136.682 mensen als hibakusha, inclusief degenen die in Nagasaki woonden, het doelwit van de tweede en laatste atoomaanval op 9 augustus 1945.
Ongeveer 140.000 mensen kwamen om door de bom op Hiroshima en de nasleep ervan, en 74.000 stierven als gevolg van de aanval in Nagasaki. Japan houdt volgende week ceremonies ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de twee bombardementen.