Nederland kent geen stakingstraditie
In tegenstelling tot landen als Duitsland, Frankrijk en Italië kent Nederland geen sterke traditie van massale demonstraties.
Toch hopen de vakbonden zaterdag 100.000 mensen op de been te krijgen voor een betoging in Amsterdam tegen het kabinetsbeleid onder het motto ”Nederland verdient beter”.
De afgelopen decennia hebben slechts enkele vakbondsbetogingen zo veel mensen getrokken. Hieronder volgt een overzicht.
1991, Den Haag: ”Handen af van de WAO”. Een kwart miljoen mensen demonstreren in Den Haag op het Malieveld in een manifestatie van de vakcentrales FNV, CNV en MHP tegen de voorgenomen kabinetsingrepen in de Ziektewet en de WAO.
1988, Amsterdam: Onder het motto ”Het kan anders, beter” betogen 150.000 mensen tegen het kabinetsbeleid. Tot de demonstratie is opgroepen door de FNV, die het kabinet onder andere verwijt geen actief beleid te voeren om de werkloosheid aan te pakken.
1983, Den Haag: Circa 100.000 mensen protesteren in Den Haag tegen de ontkoppeling van lonen en uitkeringen. Met de leus ”Wij zijn boos op Koos” staken ambtenaren tien weken lang tegen het beleid van Koos Rietkerk, minister van Binnenlandse Zaken. In die weken wordt onder andere het huisvuil niet opgehaald en geen post bezorgd. Actieleider is Jaap van de Scheur.
1980 Amsterdam: ”Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam”. Ongeveer 150.000 mensen demonstreren onder aanvoering van vakbondsleider Herman Bode op de Dam in Amsterdam tegen de versobering van de sociale zekerheid.
De grootste demonstraties in de afgelopen decennia werden overigens niet door de vakbeweging georganiseerd. In het begin van de jaren tachtig brachten massale demonstraties tegen de kruisraketten honderdduizenden mensen op de been. Zo protesteerden in 1981 400.000 mensen in Amsterdam en scandeerden in 1983 een half miljoen mensen in Den Haag leuzen tegen de kernraketten.