Buitenland

Asteroïde raast ongemerkt langs de aarde

Pas toen een asteroïde de aarde al was gepasseerd, ontdekten astronomen het gevaarte. Het brokstuk was vijftig tot honderd meter groot, genoeg om een middelgrote stad op aarde te verpletteren, aldus sterrenkundige Gareth Williams uit Boston.

DPA
21 March 2002 11:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

De asteroïde passeerde de aarde al op 8 maart op een afstand van 480.000 kilometer, bijna anderhalf keer de afstand van de aarde tot de maan. Hij bleef onopgemerkt, doordat hij uit de richting van de zon kwam. Pas op 12 maart werd het object geregistreerd door een telescoop van het befaamde Massachusetts Institute of Technology. Pas toen konden astronomen de baan van het gevaarte berekenen.

Volgens Brian Marsden van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica past de ’bijna botsing’ in het rijtje van de tien asteroïden die het dichtst langs de aarde raasden. Het wetenschapstijdschrift New Scientist schrijft echter op internet dat deze te klein was om als potentieel gevaarlijk te worden geklassificeerd.

De asteroïde, die het nummer 2002EM7 heeft meegekregen, heeft een omlooptijd van 323 dagen en zal de komende honderd jaar vaker in de buurt van de aarde komen. Marsden schat de kans op een daadwerkelijke inslag echter niet zo hoog in, die is volgens hem minimaal één op zes miljoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer