Amnesty positiever over situatie Turkije
Het gaat beter met de mensenrechtensituatie in Turkije door de hervormingen die het land heeft doorgevoerd met het oog op eventuele toetreding tot de Europese Unie. Dat heeft Amnesty International maandag gezegd.
Volgens Dick Oosting van Amnesty in Brussel is er evenwel geen reden voor te veel gejuich. Er is bewijs dat er nog steeds sprake is van marteling en andere mensenrechtenschendingen, maar er is wel duidelijk een verbetering waarneembaar, aldus Oosting. Hij benadrukte dat het niet aan Amnesty, maar aan de Europese Commissie is om te bepalen of Turkije klaar is voor toetredingsgesprekken.
Amnesty heeft veelvuldig de noodklok geluid over mensenrechtenschendingen in Turkije, met name over martelpraktijken in gevangenissen en mishandeling van Koerden. In een recent rapport schrijft de organisatie dat er nog veel moet veranderen in Turkije. Amnesty waarschuwt onder andere dat de Turkse politie zich bedient van nieuwe martelmethodes die geen zichtbare sporen achterlaten, zoals het uithongeren van gevangenen.
De EC komt op 6 oktober met een advies over het wel of niet beginnen van onderhandelingen met Turkije. EU-leiders nemen op een top in december een definitieve beslissing.
Amnesty maakt zich grote zorgen over Europese plannen voor de oprichting van asielzoekerscentra buiten de EU. De organisatie vreest dat daar niet dezelfde bescherming en rechtsregels gaan gelden als in EU-lidstaten. Ook vreest de organisatie dat zulke centra juist kunnen werken als een magneet, die in bepaalde regio’s buiten Europa nog meer asielzoekers aantrekt.
Amnesty-asielwoordvoerster Bouteillet vreest verder dat dergelijke opvangcentra in bijvoorbeeld Noord-Afrika of Oekraïne broeinesten worden voor mensensmokkelaars. Ook zijn volgens haar asielzoekers makkelijker terug te sturen naar hun eigen land vanuit centra die buiten de EU liggen.