Economie

DTe beoordeelt nut Noorse stroomkabel

De DTe gaat na of de geplande aanleg van een elektriciteitskabel tussen Nederland en Noorwegen wel zin heeft. De toezichthouder voor de energiemarkt bekijkt vooral of de verwachte opbrengsten uit de kabel opwegen tegen de kosten.

ANP
28 September 2004 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

Verder moet de Nederlandse consument van de kabel profiteren, door lagere stroomprijzen en hogere leveringszekerheid.

De maandag aangekondigde studie van de DTe richt zich op de plannen van TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, om een kabel naar Noorwegen aan te leggen. De 580 kilometer lange stroomkabel met een capaciteit van 600 megawatt maakt transport van elektriciteit tussen Nederland en Noorwegen mogelijk.

TenneT vroeg eind augustus goedkeuring aan de DTe om de kabel aan te leggen. De energiewaakhond vraagt de mening van de partijen die behoefte hebben om op de aanvraag te reageren. Mede aan de hand daarvan komt de DTe met een oordeel. De studie zal eerder enkele maanden dan enkele weken in beslag nemen.

Het oordeel van de DTe heeft het karakter van een besluit. In theorie heeft de minister van Economische Zaken de bevoegdheid om met een zogeheten individuele aanwijzing een eigen lijn te bepalen. Maar volgens een woordvoerder van het departement is dat bij DTe-uitspraken nog nooit gebeurd. Minister Brinkhorst juicht de koppeling van netwerken toe, onder de voorwaarde dat zo’n project economisch haalbaar is.

TenneT vindt het belangrijk dat het project de steun heeft van de overheid. De landelijke netbeheerder is stellig over de voordelen van de stroomkabel. Begin deze maand rekende TenneT voor dat de verbinding de elektriciteitsprijzen in Nederland op jaarbasis met 47 miljoen euro doet dalen. Verder zou de kabel, die op de bodem van de Noordzee komt te liggen, vooral belangrijk zijn voor de leveringszekerheid van stroom in Nederland.

De kabel vergt een investering van 500 miljoen euro en kan met zijn capaciteit de energiebehoefte van 600.000 huishoudens dekken. TenneT en de Noorse branchegenoot Statnett willen de verbinding in 2008 in gebruik nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer