Eerst ronde loonsubsidie kost schatkist bijna 10 miljard
Van de loonkostenregeling die het kabinet heeft opgetuigd voor bedrijven die veel last hebben van de coronacrisis, hebben in de eerste ronde een kleine 140.000 ondernemingen gebruikgemaakt. Het totale subsidiebedrag voor de maanden maart tot en met mei loopt naar verwachting op tot 9,8 miljard euro.
Dat zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dankzij de regeling konden bedrijven de salarissen van 2,5 miljoen werknemers doorbetalen, ook als zij een fors deel van hun omzet zagen wegvallen. Gemiddeld liepen bedrijven die een beroep deden op de regeling ruim twee derde van hun inkomsten mis.
Vooral kleine ondernemers hebben een beroep gedaan op de loonsubsidie: meer dan 90 procent van de aanvragen kwam van bedrijven met minder dan vijftig werknemers. De zwaarst getroffen sectoren zijn de horeca, catering en detailhandel.
Koolmees debatteerde woensdag met de Tweede Kamer over het tweede steunpakket voor het bedrijfsleven. De loonkostenregeling wordt met vier maanden verlengd, maar moet bedrijven nu ook aansporen om zich voor te bereiden op een langere periode van beperkingen in verband met het coronavirus.
Dat betekent onder meer dat zij mensen mogen ontslaan zonder extra korting op hun loonsubsidie. Die zogenoemde ontslagboete zat wel in het eerste pakket. Werkgevers moeten wel meer werk maken van om- en bijscholing voor personeel waar geen plek meer voor is. De overheid geeft het goede voorbeeld door daar dit jaar zelf 50 miljoen euro in te steken.
Oppositiepartijen, die het schrappen van de ontslagboete ook al moeilijk te verteren vonden, hadden graag gezien dat dit scholingspotje groter zou worden gemaakt. Maar daar wil Koolmees niet aan. Het kabinet heeft volgens hem goed gekeken hoeveel geld nog dit jaar zinnig aan scholing kan worden besteed. „Daar is die 50 miljoen euro op gebaseerd.”