Buitenland

Leider Hamas in Damascus geliquideerd

In de Syrische hoofdstad Damascus is zondag een kopstuk van de extremistische Palestijnse beweging Hamas geliquideerd. Het slachtoffer, de 42-jarige Izz al-Dine Subhi Sheikh Khalil, werd gedood door een bom nadat hij in zijn auto was gestapt. Waarschijnlijk zit de Israëlische geheime dienst Mossad achter de aanslag.

Buitenlandredactie
27 September 2004 09:22Gewijzigd op 14 November 2020 01:41

Direct na de dood van Khalil beschuldigde een woordvoerder van Hamas in de Gazastrook Israël van de moord en dreigde met vergeldingsaanslagen op Israëlische doelen in het buitenland. Volgens hem heeft de liquidatie „de poorten geopend om de strijd buiten Palestina voort te zetten.” Maar een lid van het Hamas-bestuur in de Libanese hoofdstad Beiroet sprak later tegen dat de leiders van de militante groepering nu al de beslissing hadden genomen om buiten Israël aanslagen te plegen.

Izz al-Dine Sheikh Khalil werd gedood toen hij zondagochtend in zijn auto stapte en zijn mobiele telefoon opnam. Door de explosie bleef er alleen een uitgebrand karkas van de wagen over.

Khalil was een van de leiders van Hamas in de Gazastrook, totdat hij in 1992 samen met een grote groep andere Palestijnen door Israël werd gedeporteerd. De groep bivakkeerde destijds wekenlang op een stuk niemandsland tussen Israël en Libanon. Libanon weigerde in eerste instantie de Palestijnen toe te laten, omdat het hun uitzetting als illegaal beschouwde. Volgens Israëlische bronnen gaf Khalil waarschijnlijk leiding aan de militaire tak van Hamas buiten de Palestijnse gebieden.

Vlak na de aanslag op twee bussen in de Israëlische stad Beersheva, eind augustus, stelde de Israëlische minister van Defensie, Mofaz, Syrië medeverantwoordelijk voor de acties van militante Palestijnse organisaties. Onderminister Ze’ev Boim van Defensie dreigde Damascus toen met acties. In Beersheva kwamen destijds zestien mensen om het leven.

Damascus staat de laatste tijd ook onder internationale druk. De Verenigde Naties namen eerder deze maand een resolutie aan waarin het land wordt gemaand een einde te maken aan zijn grote politieke invloed in Libanon, dat wordt beschouwd als een vazalstaat van Syrië.

Israël heeft nog niet officieel op de aanslag gereageerd. Minister Gideon Ezra van Openbare Veiligheid liet zondag weten „blij” te zijn met de dood van het Hamas-kopstuk, maar zei niets te weten van betrokkenheid van Jeruzalem. Israël waarschuwde onlangs dat geen enkele Hamas-leider zijn leven zeker is, zelfs niet buiten de Palestijnse gebieden.

Voor de Israëlische televisie werd gezegd dat Israël met de moord op Khalil de druk op Syrië wil opvoeren om niet langer onderdak te bieden aan terroristen. Zowel Hamas als de Islamitische Jihad heeft zijn hoofdkantoor in de Syrische hoofdstad Damascus. De Israëlische premier Ariel Sharon eiste vorige week nog eens dat Syrië de twee groepen aanpakt.

De Mossad wordt ervan verdacht in het verleden verscheidene kopstukken van het Palestijnse verzet in het buitenland te hebben gedood. In veel gevallen gaf Israël officieel geen commentaar. In de jaren zeventig en tachtig was de Mossad zeker verantwoordelijk voor de dood van verscheidene leden van de PLO die de gijzeling van en de moord op de elf Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 op hun geweten hadden. De jongste liquidatie buiten Israël die Jeruzalem zou hebben beraamd, is die op de Palestijn Ghalib Awali in juli in Beiroet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer