Discussie in België over vluchten DHL muurvast
De verwarring in België over extra nachtvluchten voor het koeriersbedrijf DHL blijft voortduren, waardoor de zaak muurvast zit.
DHL wilde vrijdag duidelijkheid over de mogelijkheid vaker ’s nachts te vliegen, maar de regioregeringen van Vlaanderen en Brussel bleven besluiten daarover tegenhouden. De regio’s spelen elkaar nog steeds de bal toe. Zij willen geen extra nachtvluchten boven hun grondgebied. DHL, onderdeel van Deutsche Post, dreigde aanvankelijk bij uitblijven van een besluit gisteren het Europees sorteercentrum te verplaatsen naar Leipzig.
Maandag praten het kabinet en de regioregeringen verder. Dan gaat premier Verhofstadt ook weer aan het werk. Hij wilde eigenlijk zaterdag weer beginnen, na zijn auto-ongeluk dinsdag, waardoor hij enkele ribben brak. De premier ondervond vrijdag echter nog te veel hinder om weer te kunnen beginnen. In zijn woning in Mariakerke bij Gent overlegde hij wel met zijn vier vice-premiers. DHL was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.
Donderdag leek het er nog op dat een compromis mogelijk was. De Brusselse en Vlaamse regionale regeringen kwamen toen met alternatieven, die een beperkte groei van DHL mogelijk zouden maken. Gisterochtend liet Brussels regionaal premier Picqué echter weten dat de Franstalige christen-democraten en de groenen in zijn regering toch te grote bezwaren hebben tegen extra nachtvluchten. Beide partijen zeggen dat Vlaanderen meer nachtvluchten moet overnemen.
De Vlaamse gewestelijke regering vindt juist dat Brussel meer overlast voor zijn rekening moet nemen. Het Brussels gewest wil ook nachtelijke vakantiecharters laten vertrekken vanaf andere Belgische luchthavens. De touroperators zijn daar weer fel tegen.
Daardoor zit de hele kwestie muurvast. De Belgische grondwet maakt het niet mogelijk dat de federale of de nationale regering de zaak erdoor drukt; instemming van de regionale regeringen is nodig. Probleem is dat daarin niet dezelfde partijen zijn vertegenwoordigd als in het kabinet-Verhofstadt. In het weekeinde vindt verder politiek overleg plaats.
De Franstalige christen-democratische partij CDH is de grootste dwarsligger, omdat zij relatief veel kiezers heeft in de betere buurten van Brussel, die nu nog zijn verschoond van de overlast door nachtvluchten. Het personeel van DHL, dat vreest voor zijn arbeidsplaatsen, haalde gisteren zijn gram op de CDH door het partijhoofdkantoor met rotjes en eieren te bekogelen. Een gesprek tussen partijleiding en een vakbondsdelegatie leverde alleen de toezegging op dat de CDH bereid is de zaak opnieuw te bekijken.
Woedende personeelsleden bezetten gisterochtend ook al twintig minuten een druk kruispunt in Brussel. Verder dreigen zij ermee de luchthaven van Zaventem bij Brussel gedurende een uur volledig lam te leggen. Het personeel roept vakbondsleden op andere luchthavens op uit solidariteit dan hetzelfde te doen.