„Seniorenregeling niet altijd volgens wet”
Een bedrijf dat handelt in boeken en kaarten mag zijn werknemers van 45 jaar en ouder geen extra vakantiedagen geven. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd oordeel van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Het gunnen van extra vakantiedagen aan oudere werknemers is „in dit geval” in strijd met de wet.
Het bedrijf, dat anoniem wenst te blijven, had zelf de vraag voorgelegd of zijn seniorenregeling voldeed aan de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd, die 1 mei dit jaar is ingegaan. Volgens de CGB is bij de onderneming geen sprake van fysiek zwaar belastende functies en is er geen verschil in ziekteverzuim tussen jongere en oudere werknemers. Het onderscheid op grond van leeftijd noemt de commissie daarom niet-gerechtvaardigd.
Bij psychisch of fysiek zwaar belastende functies kan een werkgever wel extra dagen toekennen aan oudere werknemers. De CGB laat de Universiteit van Tilburg nu uitzoeken welke sectoren en functies zwaar belastend zijn. Dat onderzoek moet volgens een woordvoerder in november afgerond zijn.
CNV-bestuurder R. van Splunder vindt het een „onzinnige uitspraak” van de commissie. „Dat zou betekenen dat al de seniorenregelingen in CAO’s ter discussie worden gesteld. Dat is geen goede zaak. Die regelingen zijn er niet voor niets.”
Vakcentrale FNV bestudeert de uitspraak van de CGB nog. Het is het eerste oordeel dat de commissie geeft over seniorenregelingen. De CGB heeft inmiddels van nog een handvol bedrijven een verzoek liggen om te kijken naar hun regelingen voor extra vakantiedagen voor oudere werknemers.
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen zich vinden in de uitspraak van de commissie. „Het volgt uit de Wet gelijke behandeling”, aldus een woordvoerster van VNO-NCW. Volgens A. van Delft van MKB-Nederland past het in de trend dit soort „ontzie-maatregelen” tegen het licht te houden. Beide organisaties wijzen erop dat seniorenmaatregelen oudere werknemers duur maken.