Koopjesjagers slaan toe op Wall Street
De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Dit na een sessie waar eerder zowel winsten als verliezen op de koersborden stonden. Volgens kenners grepen koopjesjagers hun kans na de stevige daling van een dag eerder door de zorgen over de coronacrisis en de staat van de Amerikaanse economie.
De leidende Dow-Jonesindex won uiteindelijk 1,9 procent en sloot op 25.605,54 punten. De brede S&P 500 steeg 1,3 procent tot 3041,31 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1 procent omhoog tot 9588,81 punten.
De financiële sector op Wall Street toonde iets van herstel van de eerdere klappen deze week. Zo sloten Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley met plussen tot bijna 8 procent. Ook vliegtuigbouwer Boeing stond met een winst van 11,5 procent dit keer bij de winnaars. Luchtvaartconcerns als Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines boekten eveneens stevige winsten, mede omdat de grootste dip als gevolg van de crisis achter de rug lijkt.
Adobe won bijna 5 procent. Dat door de coronacrisis veel mensen thuiswerken om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, betekent goed nieuws voor de softwaremaker. In het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf achter onder meer beeldbewerkingsprogramma Photoshop meer winst op een hogere omzet.
De maker van sportkleding Lululemon Athletica had juist veel last van de crisis. Dit omdat winkels hun deuren moesten sluiten. Lululemon verwacht tegen het einde van deze maand zijn winkels allemaal te hebben heropend. Het aandeel verloor 3,8 procent.
Techreus Microsoft won 0,8 procent. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een oproep om Microsoft te boycotten geretweet. Dit omdat het concern vooralsnog weigert technologie voor gezichtsherkenning te leveren aan de politie in de Verenigde Staten.
Daarnaast kon de failliete autoverhuurder Hertz Global (plus 37 procent) op veel belangstelling rekenen. Hertz heeft een rechter gevraagd om toestemming om voor 1 miljard dollar aan aandelen te verkopen om te profiteren van de sterk gestegen beurskoers. Hertz vroeg vorige maand faillissement aan omdat vanwege de crisis de vraag naar huurauto’s was ingestort. Het bedrijf is bezig met een herstructurering van zijn schulden, maar is nog steeds genoteerd.
De euro was 1,1256 dollar waard, tegen 1,1245 dollar eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 36,38 dollar. Brentolie klom 0,8 procent in prijs tot 38,86 dollar.