Kandidaten waterschap „slachtoffer” fraude
Twee kandidaten voor het hoogheemraadschap Rijnland zeggen het slachtoffer te zijn van „fraude” door een derde kandidaat. Dat hebben zij donderdag desgevraagd bevestigd. De betreffende persoon geeft aan deze krant toe zelf handtekeningen te hebben geplaatst.
Woensdag werd bekend dat bij minstens zes waterschappen gefingeerde handtekeningen zijn ingediend om bepaalde kandidaten op de kieslijst te krijgen. De Zuid-Hollandse hoogheemraadschappen gaan daarom vrijdag gezamenlijk aangifte doen van valsheid in geschrifte.
Twee kandidaten in Delfland en in Schieland en drie in Rijnland worden beschuldigd van gesjoemel met de kandidaatstelling. De situatie in deze drie Zuid-Hollandse waterschappen is het vervelendst, omdat daar de kandidaatstelling is goedgekeurd en dat proces niet meer is terug te draaien. De bewuste kandidaten kunnen dan ook nog steeds worden gekozen. De kiezers krijgen deze week de verkiezingslijsten in de brievenbus.
De waterschappen hielden donderdag een openbare zitting van het stembureau. In het waterschap Rijnland werd de mogelijke fraude besproken van de kandidaten drs. Jans (ingezetenen noord), ir. Zuierveld (ingezetenen zuid) en drs. ing. Bremer (gebouwd noord).
Zowel Zuierveld als Jans vertelde desgevraagd dat beiden hun zaakjes hebben laten regelen door hun vriend Bremer. „Hans Bremer was onze materiedeskundige. Hij is een politiek dier; heeft zitting in het waterschap Amsterdam en bezit kennis van zaken. We vertrouwden hem ten volle en hadden alle drie dezelfde ideeën over hoe de zaken in het waterschap zouden moeten worden aangepakt.”
„Tijdens het hele proces hebben we natuurlijk gevraagd of de zaak nu echt in orde was, waarop we telkens de bevestiging kregen. Wij worden in zijn val nu meegesleurd en daar zit ik ontzettend mee. Tot op de dag van vrijdag had ik altijd van mezelf het idee een redelijk integer mens te zijn, maar nu sta ik plotseling anders bekend. Ik wil graag op een eerlijke manier in een waterschap zitting nemen en zal mijn eventuele verkiezing dus straks niet aanvaarden”, aldus Jans. Ook Zuierveld zegt dat Bremer zijn vertrouwen beschaamd heeft en legt bij hem dan ook de verantwoordelijkheid.
Zijn collega-kandidaat Schotanus uit Boskoop, eveneens in de race voor het bestuurslidmaatschap van Rijnland, zegt in een reactie dat dat laatste in principe niet mogelijk is. „Iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen daden. De mannen hadden hun zaakjes beter moeten bestuderen. Ik betreur deze gang van zaken, juist omdat op deze manier het vertrouwen in het openbaar bestuur wordt geschaad en de afstand tussen kiezer en gekozene opnieuw wordt vergroot. Dat schaadt ook ons als andere kandidaten”, aldus Schotanus.
Bremer zelf stuurde aanvankelijk op 22 september over de eerste beschuldigingen van onregelmatigheden een persoonlijke brief naar het stembureau. Daarin verwijt hij hen de kandidaatstellingspapieren niet vernietigd te hebben nadat de geldigheid van die bescheiden op 8 juli werd vastgesteld. Hij vraagt zich in de brief af of de procedure wel goed is uitgevoerd.
Desgevraagd zei Bremer donderdagavond in een telefonische reactie nu wel te begrijpen dat er geen plaats meer voor hem is in het waterschap, ook al zou hij toch worden gekozen. „Ik had beter alleen voor mezelf de kandidaatstelling in orde kunnen maken en niet voor mijn goede vrienden. Je hebt dan toch veel te organiseren en dan gaat er wel eens iets mis.”
Op de concrete vraag of hij daadwerkelijk handtekeningen heeft vervalst, antwoordt hij: „Ik heb zelf handtekeningen gezet en dat mag natuurlijk ook niet. Ik vind voor alle betrokkenen het moment uiterst vervelend, want je kunt niets meer rechtzetten”, aldus Bremer.