Ex-agent Derek Chauvin voor het eerst voor rechter
De ex-agent Derek Chauvin is via een videoverbinding maandagavond voor het eerst voor de rechter verschenen. De inmiddels ontslagen agent wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 46-jarige zwarte verdachte, George Floyd. De fatale arrestatie 25 mei in Minneapolis werd gefilmd en heeft tot enorme protesten tegen politiegeweld en tot plunderingen geleid.
Chauvin was niet in de rechtszaal in Minneapolis, maar bleef in de zwaar bewaakte gevangenis in Oak Park Heights, 40 kilometer oostelijker. Amerikaanse media melden dat de zitting een formaliteit is. Er zijn drie aanklachten, inclusief moord.
Gekleed in een oranje gevangenisoverall beantwoordde Chauvin vragen van rechter Jeannice Reding die voor de 44-jarige een borgsom met voorwaarden vaststelde op 1 miljoen dollar. Mocht de borgsom worden betaald dan mag Chauvin onder meer de staat Minnesota niet verlaten, geen contact opnemen met de familie van Floyd en moet hij zijn vuurwapens inleveren. De volgende hoorzitting is vastgesteld op 29 juni.
Chauvin wordt er niet van beschuldigd opzettelijk de dood te hebben veroorzaakt, maar de aanklagers spreken wel van moord. Ze hebben het in het Amerikaanse rechtstelsel over ‘moord in de tweede’ graad. Daarbij heeft de dader wel de intentie om te doden, maar zonder voorbedachte rade. Er kan 40 jaar cel op staan. Hij wordt ook beschuldigd van het veroorzaken van de dood door gevaarlijk optreden tegen anderen in een kwaadaardige gemoedsgesteldheid zonder respect voor mensenlevens. Het gaat dan in Minnesota over moord in ‘de derde graad’. En Chauvin wordt bovendien beschuldigd van doodslag.
Chauvin hield Floyd bij zijn aanhouding tegen de grond gedrukt door zijn knie op Floyds nek te drukken. Dat duurde bijna 9 minuten lang en de laatste circa 3 minuten vertoonde Floyd geen teken van leven meer. Over de precieze doodsoorzaak zijn nog onduidelijkheden mede omdat Floyd medische problemen had en mogelijk drugs had gebruikt. Maar zonder de ruwe aanhouding was hij nog in leven geweest.