Politiek

Meldpunt gedwongen adoptie slordig met verslagen

Het verhaal van kinderen die zijn afgestaan tegen de zin van hun ouders en dat van die ouders zelf, was niet veilig bij het ‘aanmeldpunt’ dat voor hen is ingericht. Verslagen zijn niet altijd correct opgesteld en de privacy was niet gewaarborgd, erkent verantwoordelijk minister Sander Dekker.

ANP
5 June 2020 22:27Gewijzigd op 16 November 2020 19:28

Het Verwey-Jonker Instituut (VJI) doet in opdracht van Dekker nader onderzoek naar binnenlandse adoptie van de jaren vijftig tot tachtig. Dat moet aan het licht brengen of dat inderdaad soms onder druk of zelfs dwang gebeurde en hoe vaak dan wel. Afstandsmoeders en adoptiekinderen konden zich melden bij stichting Fiom en het ministerie, die hen vervolgens doorgeleidde naar het VJI.

Maar hun verhaal is „in ieder geval in één situatie” niet goed opgetekend, geeft Dekker toe. Bovendien werden de gespreksverslagen op het ministerie niet volgens de privacyrichtlijnen bewaard. De minister heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van dat datalek. De verslagen die op het departement waren opgeslagen, worden vernietigd.

Wie zich wil aanmelden voor het onderzoek van het VJI, wordt voortaan meteen naar het instituut doorgestuurd, schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Medewerkers van Fiom of ambtenaren van het ministerie voeren geen voorgesprekken meer.

Afstandsouders en adoptiekinderen blijken niet altijd te weten dat ze hun verslag kunnen inzien en corrigeren. Hen wordt alsnog gevraagd of ze dat willen. Diezelfde vraag wordt nieuwe melders voortaan uitdrukkelijk gesteld.

Het VJI kan pas verder met het onderzoek als alle deelnemers de kans hebben gekregen hun verslagen in te zien. Dat loopt daardoor vertraging op, waarschuwt Dekker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer