Politiek

Tweede Kamer wil geen handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen

De Tweede Kamer wil geen handelsverdrag van de Europese Unie met een aantal Latijns-Amerikaanse landen (Mercosur). Een meerderheid steunde een motie van de Partij voor de Dieren waarin het kabinet wordt gevraagd Brussel te laten weten dat het zijn steun voor het verdrag intrekt.

ANP
2 June 2020 16:45Gewijzigd op 16 November 2020 19:26
PvdD-voorvrouw Esther Ouwehand. beeld ANP, Bart Maat
PvdD-voorvrouw Esther Ouwehand. beeld ANP, Bart Maat

Er is al langer kritiek op het handelsverdrag in de Tweede Kamer. Er zijn zorgen over onder meer de gevolgen voor het milieu en de boeren. Regeringspartij ChristenUnie heeft eerder ook al laten weten geen groen licht te kunnen geven aan Mercosur.

De Europese Unie heeft vorig jaar na twintig jaar onderhandelen een principe-akkoord bereikt met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay over het verdrag. Dat wordt nu verder juridisch uitgewerkt. De Europese Commissie zei eerder dat het handelsakkoord het beste instrument is om het klimaat en het Amazonegebied te beschermen.

Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer stemde begin dit jaar nog in met het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA). Dat ligt nu in de Eerste Kamer. Het wordt heel moeilijk voor het kabinet om daar een meerderheid achter het verdrag te krijgen.

Milieudefensie reageert verheugd op de afwijzing van het handelsverdrag met de Zuid-Amerikaanse landen. „Geweldig nieuws voor de bewoners van het Amazonegebied, de boeren en vanwege de klimaatcrisis goed voor iedereen in de wereld. Handelsverdragen als het verdrag tussen de EU en de Mercosur-landen zijn echt niet meer van deze tijd”, laat campagneleider Freek Bersch weten.

Ook boerenorganisaties zijn blij met de opdracht van de Kamer aan het kabinet. Een coalitie van boerenbelangenclubs vreesde voor oneerlijke concurrentie als vlees en akkerbouwproducten uit de Zuid-Amerikaanse landen probleemloos de Europese markt bereiken. De eisen waaraan boeren in de Mercosur-landen moeten voldoen, zijn volgens hen namelijk veel minder streng.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer