Economie

Nuon rondt verplichte veiling van stroom af

Energie-bedrijf Nuon heeft woensdag de veiling van 200 megawatt aan elektriciteitscapaciteit afgerond. De totale opbrengst van de elektronische veiling was ruim 16 miljoen euro. De veiling was een eis van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

ANP
23 September 2004 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

Aan de veiling namen 29 bieders mee. Het waren energiebedrijven, financiële instellingen en grootverbruikers uit binnen- en buitenland. Zeven bieders waren succesvol. Nuon wil hun identiteit niet onthullen. Het energiebedrijf weigert ook te zeggen of de veiling winst heeft opgeleverd.

De capaciteit was verdeeld in twintig blokken van 10 megawatt. Eén partij haalde acht blokken binnen, één partij vijf blokken, twee partijen elk twee blokken en drie partijen elk één blok. Per blok moest uiteindelijk 805.001 euro worden betaald.

Dit bedrag is de premie voor het recht om over de elektriciteitscapaciteit gedurende het jaar 2005 te kunnen beschikken. De kopers mogen zelf bepalen, wanneer zij de stroom afnemen. Voor die stroom moeten zij dan de geldende marktprijs betalen. De partijen mogen de stroom doorverkopen of aanwenden voor eigen gebruik. Het capaciteitsrecht mag niet worden doorverkocht.

Nuon moest de capaciteit op last van de NMa veilen wegens de overname van de Nederlandse centrales van het Amerikaanse Reliant (3500 megawatt). De kartelwaakhond vond dat Nuon daarmee als stroomproducent een te machtige positie kreeg op de Nederlandse markt.

In eerste instantie moest Nuon 900 megawatt aan stroomcapaciteit via een veiling op de markt brengen. Dat werd teruggebracht tot 200 megawatt. Die beslissing volgde nadat Nuon vorige maand een overeenkomst had gesloten over de verkoop van het afnamecontract met de nieuwe elektriciteitscentrale Rijnmond Energie aan concurrent Eneco. Deze centrale, eigendom van Shell-dochter Intergen, heeft een productiecapaciteit van 800 megawatt.

Nuon is destijds bij de rechter een bodemprocedure begonnen tegen de eisen van de NMa. Die procedure wordt doorgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer