Buitenland

Oud-gouverneur Hongkong: China heeft Hongkong verraden

De laatste Britse gouverneur van Hongkong, Chris Patten, stelt dat het volk van Hongkong door China is verraden. Hij zei tegen de krant The Times dat Groot-Brittannië „de morele, economische en juridische plicht heeft op te komen voor de bevolking van Hongkong”. Hij reageerde op de aankondiging dat Peking een speciale wet voor Hongkong invoert om er de veiligheid te garanderen. De wet wordt geheel buiten de autonome instellingen van Hongkong om doorgevoerd en is volgens waarnemers bedoeld om de anti-Chinese protesten de kop in te drukken.

ANP/RTR
23 May 2020 08:59Gewijzigd op 16 November 2020 19:20

Patten zei dat „hier een nieuwe Chinese dictatuur aan het werk is” en waarschuwt dat het Westen zich niet voor de gek moet laten houden. Patten gebruikte een oude term die een nederigheidsritueel voor de keizer van China inhoudt, ‘kowtow’, waarbij een gast van de keizer zich voor hem op de grond werpt. „We moeten niet denken dat er na een heleboel kowtowing een grote pot met goud op ons wacht. Het is altijd een illusie geweest.”

Het Britse rijk huurde Hongkong in 1898 voor een periode van 99 jaar van China. De voormalige Britse kroonkolonie werd in 1997 weer overgedragen aan Peking, onder voorwaarde dat Hongkong nog zeker vijftig jaar een aparte autonome status zou hebben. Hongkong heeft een westers rechtsstelsel en de economie drijft op de internationale vrijhandel. De meeste inwoners zien de rest van China als het buitenland.

De South China Morning Post uit Hongkong schrijft dat er grote zorgen zijn dat het feitelijk met de autonomie van Hongkong gedaan is. Maar er is ook hoop dat de speciale agenten die straks uit Peking komen, zich houden aan de wetten van Hongkong. De eerste minister van Justitie van Hongkong na het vertrek van de Britten, Elsie Leung Oi-sie, gaat ervan uit dat de Chinese veiligheidsambtenaren in Hongkong, net als nu Chinese militairen in Hongkong, niet boven de wet van Hongkong staan. Het Chinese Nationale Volkscongres, een parlement dat vooral eerder genomen besluiten van de staatsinstellingen bekrachtigt, stemt naar verwachting 28 mei in Peking voor de wet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer