Griekenland thuis
Titel:
”Griekenland thuis”
Auteur: Theodore Kyriakon & Charles Campion
Uitgeverij: Tirion, Baarn, 2004
ISBN 4390 579 8
Pagina’s: 192
Prijs: € 26,98. De Griekse keuken heeft een eigen karakter. Oude tradities worden achter het aanrecht in ere gehouden. ”Griekenland thuis” is een persoonlijk kook- en kijkboek, geschreven door de in Londen wonende Griek Theodore Kyriakon.
In iedere Griek schuilt een Spartaan, is een bekende uitspraak uit het Griekse verleden. Het hield in dat de staat boven het individu stond en deze maar één doel voor ogen had: soldaat worden. De roeping werd gezien als door God gegeven en voor iedere Spartaan bracht het eten religieuze verplichtingen met zich mee.
Lezend in ”Griekenland thuis”, wordt duidelijk dat de Griekse keuken nog altijd doordrenkt is van dit oude denken. „De generaties volgen elkaar op, maar altijd met geroosterd lamsvlees op de achtergrond. Het paaslam is het middelpunt in een verhaal dat al vele jaren wordt herhaald: de samenkomst in de tuin van mijn ouders met Pasen”, schrijft Kyriakon, op enigszins weemoedige toon. Het lam wordt geroosterd met de aromatische geur van oregano. Eten is volgens de auteur zo’n onderdeel van de cultuur dat het soms niet uitmaakt of je een blik op tafel werpt of op de kalender.
Het kookboek bevat gerechten die geïnspireerd zijn op de keuken van zowel het vasteland als de omringende Griekse eilanden. Recepten variëren van vrij eenvoudig tot heel verfijnd. Overigens is er wel een kanttekening te plaatsen. Hoewel de meeste stap-voor-staprecepten duidelijk zijn, stuit je soms op mededelingen die erg kort door de bocht gaan: „Maak een halve hoeveelheid beslag.” Waarvan? Welke hoeveelheden? Oogstrelende foto’s van halfslapende ezeltjes of stille, witte kerkjes aan de kust missen bijschriften, waardoor je je afvraagt waar het is en soms zelfs wat er te zien is.
Voor het overige is dit fraai vormgegeven kookboek een interessante en persoonlijk getinte zoektocht door een minder bekende keuken, al kom je uiteraard vertrouwde gerechten tegen. Moussaka bijvoorbeeld, gemaakt van aubergines, courgettes, lamsgehakt en bechamelsaus, of tzatziki, de dikke Griekse yoghurt met komkommer, olijfolie, knoflook, peper en zout.
Wil je met dit kookboek aan de slag, dan is de voorwaarde wel dat je van lamsvlees houdt, want schapen bevolken in overdaad het Griekse landschap. Geiten ook, aan de feta -geitenkaas- ontkom je niet. Het wordt gegeten, al of niet geroosterd, met knoflook, oregano of in brood gebakken. Knoflook is eveneens een rijkelijk aanwezig ingrediënt en natuurlijk vis. Inktvis, pijlinktvis, ansjovis, kreeft of kabeljauw - het gaat vers gevangen de pan in.